Het differentiatie-monster in de overdrachtsbelasting

door: Nino Arzini
Buildings

In het weekeinde voor Kerst leerde ik met dank aan het satirische programma Even tot hier voor het eerst van het bestaan van het Brexit-monster.

Ongetwijfeld bedacht door een communicatie ‘expert’ om ondernemers op de gevaarlijke gevolgen van de Brexit te wijzen (ook al bleek dat de meeste ondernemers – net als ik – nog nooit van dit monster hadden gehoord). Vanuit Den Haag is echter een nog veel gevaarlijke monster gecreëerd en dat is het differentiatie-monster (Wet differentiatie overdrachtsbelasting, Stb. 2020, 545).

Vanaf 2021 geldt het 2%-tarief overdrachtsbelasting alleen nog maar voor natuurlijke personen die de woning anders dan tijdelijk als hoofdverblijf gaan gebruiken. Starters (natuurlijke personen van 18 tot 35 jaar) valt eenmalig een vrijstelling ten deel.

Het differentiatie-monster

Waarom het differentiatie-monster? Om diverse redenen. De belangrijkste reden is nog wel dat deze wetgeving zijn doel helemaal niet gaat bereiken, althans dat is de consensus onder vastgoedprofessionals. Ja, beleggen wordt duurder, maar zolang de grote beleggers op vastgoedbeleggingen een BAR (bruto aanvangsrendement) van, zeg, 4% kunnen realiseren en het geld kost om vermogen op een bankrekening te parkeren, blijft beleggen in vastgoed aantrekkelijk.

Daarnaast is deze nieuwe wetgeving administratief belastend voor notarissen, waardoor het zo maar kan zijn dat de notaris enkele honderden euro’s duurder wordt. En dit nog los van alle discussies die ik nog voorzie over toepassing van het 2%-tarief bij verkrijgingen van woningen die nog gesloopt zullen worden en waarna de nieuwbouw bewoond zal worden.

Ten slotte, laten we ons ook realiseren dat er niks mis is met starten op de huurmarkt, sparen en uiteindelijk een huis kopen.  Kortom, ik zie maar één oplossing: we verhuizen het Brexit-monster en het differentiatie-monster naar Sesamstraat, waar ze samen met Koekiemonster ongetwijfeld heel gelukkig worden.

Gerelateerde opleiding
De masterspecialisatie Indirecte Belastingen richt zich op specifieke onderwerpen zoals verbruiksbelastingen in Europese context, douanerecht en milieubelasting

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen