Hand in hand Erasmians!

De Kuip

De Feyenoord-kampioenskoorts slaat onze campus niet over. Veel van onze studenten en medewerkers hebben maanden uitgekeken naar het afgelopen weekend. Zo ook Robin van den Akker, Katinka Dijksta, Lilian Jillissen, Hovik Hovhannisyan, Camiel Porte Jacco van Sterkenburg en Jade Westra. Zij zitten vandaag wellicht niet in de collegebanken of op kantoor, maar in de Hofpleinvijver!

Wandelen tijdens de wedstrijd

Lilian Jillissen, service director Education & Student Affairs (E&S), is groot Feyenoordfan, maar heeft dit seizoen nog geen wedstrijd gezien. “Mijn man is ook groot fan, maar het kijken naar wedstrijden kan hij eigenlijk niet aan. Als Feyenoord speelt gaan we bijna altijd wandelen om te voorkomen dat hij te veel op zijn telefoon gaat kijken. Hij wordt daar erg gestrest van. De kampioenswedstrijd gaan we overigens wel kijken.”

Hoogleraar Brein & Cognitie Katinka Dijkstra met haar man voor De Kuip
Hoogleraar Brein & Cognitie Katinka Dijkstra met haar man voor De Kuip

Dat is bij Katinka Dijkstra, hoogleraar Brein & Cognitie, wel anders: “We wonen op de 32e verdieping naast de Willem de Kooning Academie met uitzicht op het stadion. Ik kijk alle wedstrijden en ga zelf ook weleens naar De Kuip. Arne Slot heeft er dit jaar echt een goed team van gesmeed. De strijdlust van Feyenoord spreekt mij vooral aan. Ze blijven maar gaan.”

Kuipherinneringen

“Toen ik als dertienjarige met een vriendinnetje en haar vader naar de Kuip ging, dacht ik simpelweg ‘wow’. Wat een stadion, wat een sfeer, wat een cohesie onder alle fans in de Kuip”, vertelt student psychologie Jade Westra. Jade verhuisde naar de Maasstad voor haar studie. Ze bewaart goede herinneringen aan die keer dat haar ouders en zusje op bezoek kwamen en ze met het hele gezin spontaan naar een Feyenoordwedstrijd gingen. “Vooral het enthousiasme van mijn zusje, die eigenlijk helemaal geen voetbalfan is, was erg leuk om te zien." Ook Camiel Porte, cloudbeheerder en ontwikkelaar bij EDIS is regelmatig in de Kuip te vinden: “Mijn eerste keer in De Kuip was in 2002 tijdens de kwartfinale van de UEFA Cup tegen PSV. Pierre van Hooijdonk maakte een fantastische kopbal. Dat was de grootste ontlading in de Kuip ooit en ik was erbij.”

Hovik Hovhannisyan met een paar van zijn Feyenoordshirts
Hovik Hovhannisyan met een paar van zijn Feyenoordshirts.

Een wedstrijd als eredienst

Hovik Hovhannisyan is tutor bij Erasmus School of Law en werd getipt als een van de grootste Feyenoordfans op onze campus. Hij verzamelt Feyenoordshirts en heeft – niet geheel toevallig – ook een bedrijf in vintage voetbalshirts. Hovik vertelt dat hij veel overeenkomsten ziet tussen voetbal en religie: “Hoe voetbal wordt beleefd is toch net als bij een religie? Ik verwonder me hierover en word er ook helemaal in meegenomen.”

Het religieuze aspect wordt bevestigd door filosoof en coördinator aan Erasmus University College Robin van den Akker: “Een thuiswedstrijd is een sacraal moment voor de mensen in het stadion. Het  is een soort eredienst met een vast programma en gezangen. Daarnaast zie je dat voetbalclubs steeds meer een maatschappelijke functie vervullen met bijvoorbeeld jeugdprogramma’s. Dit alles is een manifestatie van religieuze behoeften van mensen.”

Student psychologie Jade Westra in De Kuip
Drie dagen na haar operatie kon Jade last minute naar Feyenoord en zat ze alweer in De Kuip.

Samenwerken met Feyenoord

Erasmus Universiteit Rotterdam werkt ook samen met Feyenoord. Bijvoorbeeld in het verband #FEYEUR, stages en via het Wetenschapsknooppunt van onze universiteit. Hoogleraar Katinka Dijkstra: “We hebben samen met Feyenoord, andere voetbalclubs en jeugdwerkers op basis van wetenschappelijke inzichten voetbaloefeningen ontwikkeld om persoonlijke groei van kinderen en jongeren te faciliteren. Daarin kwamen thema’s zoals optimisme, coping mechanismen, motivatie en vriendschap naar voren. We hebben een handboek ontwikkeld voor kinderen. Zij leren daarin omgaan met tegenslag, om optimistisch te zijn en samen te werken. Dit hebben we omgezet in voetbaloefeningen. Kinderen doen deze oefeningen onder leiding van een Feyenoordcoach. Eigenlijk leren ze levenslessen: weerbaar zijn en onder moeilijke omstandigheden iets voor elkaar krijgen.”

Lilian Jillissen, service director Education & Student Affairs (E&S) voor De Kuip
Lilian Jillissen

Hoogleraar Jacco van Sterkenburg werkt ook samen met Feyenoord voor onderzoek: “We kijken bijvoorbeeld naar de rol van voetbalhelden.” Het onderzoeksgebied van Jacco van Sterkenburg gaat vooral over discriminatie, racisme en inclusie in het betaald voetbal. Daar is wel het een en ander over te doen geweest in het afgelopen seizoen, ook bij Feyenoord. “Voetbal is emotie, de filters vallen weg. Dat kan negatief uitpakken, zoals je zag met het aanstekerincident met Davy Klaassen.”

Een groot geluksgevoel in de stad

“Maar zoiets kan dus ook de positieve kant uitschieten. Zeker met een kampioenschap zie je dat op meerdere niveaus”, vertelt Van Sterkenburg. “Echte fans voelen zich goed als het goed gaat met de club en slecht als het slecht gaat. Dus een kampioenschap geeft een groot geluksgevoel voor veel mensen in de stad. Maar ook inwoners van de stad die niet per se fan zijn voelen zich wel trots bij een kampioenschap want Feyenoord is verbonden met de stad, het is een uithangbord.” 

Toen Feyenoord van AS Roma verloor in de Europa League, was Hovik drie dagen van slag. “Als ik er iets over voorbij zag komen, klikte ik het weg.”

Uit de hand gelopen verzameling
Naast zijn werk bij de Erasmus Universiteit runt Feyenoordfan Hovik Hovhannisyan een eigen bedrijf. Een paar jaar geleden stuitte Hovik op een bijzonder shirt van Arsenal, een vintage shirt dat hij via Ebay kon kopen. Door de prijs twijfelde hij wel even, maar hij moest en zou het shirt hebben. Het was het begin van een inmiddels grote verzameling voetbalshirts. Met een vriend kwam hij op het idee om de shirts groter in te kopen, zodat ze een deel konden doorverkopen en hun eigen shirts zo als het ware gratis konden verzamelen. “Dat liep een beetje uit de hand”, vertelt Hovik. Hij blijkt niet de enige liefhebber te zijn, de shirts vliegen de webshop uit. Daarbij hoeven ze niet om de Feyenoordshirts te vechten, want zijn compagnon is Ajacied.

Ontstijgen uit de alledaagse beslommeringen

“Het gedoe rondom Feyenoord, het aanstekerincident en de Rotterdam Jongeren Harde Kern, stemt me triest. Maar bij een kampioenschap zie je echter de saamhorigheid en het plezier erover golft door de stad. Dan zie je goed wat de waarde is van voetbal of een sport in het leven van mensen”, zegt Robin van den Akker.

Hij vervolgt: “Dat is ook het religieuze of sacrale aan voetbal. Het zijn gebeurtenissen die een bepaalde groep tot een groep maakt en buiten de orde van het normale leven vallen. Bij Feyenoord zie je dit misschien nog wel sterker dan bij andere Nederlandse clubs. Het lijden is onderdeel van de club en de identiteit, een kampioenschap de verlossing. Je ziet hier heel sterk het onderscheid tussen het ‘profane’ of het gewone, en het ‘sacrale’ of het ‘religieuze’. Daarmee wordt een groep verbonden en worden de alledaagse beslommeringen ontstegen. ‘Antropotechnieken’ heet dat, ofwel: hoe de mens zichzelf vormgeeft.”

Camiel Porte, cloudbeheerder en ontwikkelaar bij EDIS, in De Kuip
Camiel Porte

Op de Coolsingel, in de Hofpleinvijver, op de Binnenrotte en voor het EUC

Hoe vieren onze Feyenoorders vandaag het kampioensfeest? Jade Westra: “Ik kijk erg uit naar het gezellige feest op het Stadhuisplein om de huldiging te vieren met mijn vrienden en mede-Feyenoordfans.” Camiel Porte kijkt de kampioenswedstrijd bij Café van Zanten op de Binnenrotte. “Daar was ik zes jaar geleden ook tijdens het kampioensduel. Het was een groot feest en dat wordt het nu weer. Het kan niet meer mis. Ik ben zo trots op het team. Ze hebben alles voor elkaar over. Dat is mooi om te zien.”

Ook Lilian Jillissen is op de Coolsingel te vinden: “Mijn favoriete Feyenoordlied is ‘Niets is sterker dan dat ene woord…’. Het geeft zo’n bijzonder gevoel als dat lied wordt gezongen door tienduizenden fans in het stadion. Het geeft een gevoel van verbinding. Hopelijk wordt dat ook gezongen op de Coolsingel als we kampioen zijn. Ik sta er dan ook weer.” Daarnaast maakt ze bij elk kampioenschap een foto voor het plein van Erasmus University College (EUC): “Op die plek zat eerst een Feyenoordcafé. Elke keer maken we dezelfde foto op dezelfde plek met alle vrienden en alle kinderen erop. In 1999 en 2017 hebben we deze foto al gemaakt en dat doen we dit jaar weer.”

Professor
Professor
Onderzoeker
Gerelateerde content
De studenten kunnen ieder academisch jaar een onderzoeksstage inclusief afsluitende scriptie bij Feyenoord doen.
Onderzoek naar verband in beeldvorming tussen club en stad
Hoe Rotterdams is Feyenoord eigenlijk?
Na de EK-finale stond het internet weer vol met racisme. Hoogleraren Gijsbert Oonk en Jacco van Sterkenburg geven hun visie.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen