Guido Imbens is van jongs af aan altijd geïnteresseerd geweest in wiskunde. Bij het kiezen van een universiteit was het voor hem duidelijk wat hij wilde studeren: econometrie.
Met name de opleiding aan de Erasmus School of Economics sprak hem aan, omdat het een bekende en gerenommeerde universiteit was. Hij studeerde met veel enthousiasme en genoot van alles wat de opleiding te bieden had. Zijn meest indrukwekkende ervaring was een populaire lezing van professor Jan Tinbergen, een van de meest gewaardeerde econometristen ter wereld, die samen met Ragnar Frisch in 1969 de eerste Nobelprijs voor Economische Wetenschappen ontving.
Na zijn studie in Rotterdam verliet Imbens Nederland om zijn master te behalen aan de University of Hull in het Verenigd Koninkrijk. Nog niet uitgekeken op zijn onderzoek, ging de Nobelprijswinnaar naar Brown University om zijn PhD te behalen. Hij begon les te geven aan verschillende universiteiten in de Verenigde Staten en Nederland en werd in 2012 hoogleraar aan de Stanford Graduate School of Business. Hij geniet van de mogelijkheden om met geweldige studenten te werken en hen te helpen hun eigen carrière te starten. Bovendien heeft hij beleidsmakers ondersteund om de betekenis van statistieken beter te integreren in hun beslissingen.
‘Ik heb de kans om met geweldige studenten te werken altijd op prijs gesteld, het is erg leuk om te zien hoe ze hun eigen onderzoekscarrière beginnen om de manier waarop we gegevens analyseren te helpen verbeteren'.
Prijzen en erkenning
Alle inspanningen van Imbens voor de econometrie werden opgemerkt en in 2021 ontving hij samen met zijn vrienden en collega's David Card en Joshua Angrist de Nobelprijs voor Economische Wetenschappen. Deze prijs werd hen toegekend voor hun bijdragen aan methodologieën voor de analyse van causale verbanden.
Niet alleen wereldwijd, maar ook in Nederland is er veel erkenning voor het werk van Imbens. In 2023 werd hij door de minister van Onderwijs benoemd tot Commandeur in de Orde van de Leeuw der Nederlanden. Zijn bronzen borstbeeld werd toen ook onthuld in de Hall of Fame van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Den Haag.
‘Rotterdam was toonaangevend op het gebied van econometrie en bood een interessant programma; ik wist dat dit de plek was om naartoe te gaan'.
Terugkeer naar Rotterdam
Ter gelegenheid van de 110e Dies Natalis eerde Erasmus School of Economics het succes van hun alumnus door hem een eredoctoraat toe te kennen voor zijn baanbrekende werk op het gebied van causale inferentie. Imbens werd uitgenodigd voor de vlaggenparade op de Boompjesboulevard langs de Maas om ter ere van hem een vlag te hijsen. Dit kan worden gezien als een openluchtmuseum, met vlaggen voor vele nationaliteiten en belangrijke gebeurtenissen in Rotterdam en Nederland. Daarnaast werd voor deze speciale gelegenheid de Erasmusbrug verlicht in de groene kleuren van de universiteit. Bovendien nam Imbens deel aan een schaakspel op Campus Woudestein. Dit schaakbord was speciaal voor Imbens' bezoek geplaatst en staat er nog steeds als herinnering aan die dag.
- Meer informatie
Dit artikel is onderdeel van Backbone Magazine 2024. Het tijdschrift is gratis te vinden in E-bouw of Theil-bouw. Daarnaast is hier een digitaal exemplaar beschikbaar. Backbone is het corporate magazine van Erasmus School of Economics. Sinds 2014 verschijnt het één keer per jaar. Het magazine zet succesvolle en interessante alumni in de schijnwerpers, besteedt aandacht aan de laatste economische trends en onderzoeken en doet verslag van nieuws, evenementen en prestaties van studenten en alumni.