Jongeren krijgen veel te verduren. Te midden van grote maatschappelijke uitdagingen moeten zij hun plek in de wereld vinden. Hersenonderzoeker Kayla Green bekeek welke impact dat heeft op hun welzijn. ‘Ik hoop dat uit mijn proefschrift blijkt hoe waardevol het is om naar de stem van jongeren te luisteren.’
In haar werk richt Green zich op het welzijn van jongeren, met bijzondere aandacht voor de impact van de coronacrisis. Tijdens haar onderzoek ontdekte ze dat de pandemie gevoelens van spanning en depressie veroorzaakte bij jongeren, maar dat de meeste jongeren veerkrachtig waren. Toch bleek een kleine groep, vooral kwetsbare jongeren zoals die uit arme gezinnen, onevenredig hard getroffen.
Green onderzoekt de puberteit als een cruciale ontwikkelingsfase waarin het brein ingrijpende veranderingen ondergaat. Deze veranderingen stellen jongeren in staat risico’s te nemen, grenzen op te zoeken en nieuwe ervaringen uit te proberen. Dit maakt de puberteit een periode van zowel uitdagingen als kansen. Veel jongeren zetten zich in voor maatschappelijke kwesties, zoals klimaatverandering en racisme, en hebben duidelijke ideeën over hoe de wereld beter kan worden.
Om de stem van jongeren meer invloed te geven, richtte Green samen met haar collega's het platform YoungXperts op. Dit platform biedt een plek waar jongeren en onderzoekers ideeën kunnen uitwisselen en samen kunnen werken. Green pleit ervoor dat we beter luisteren naar jongeren en hun ervaringen serieus nemen in wetenschappelijk onderzoek, zodat hun stem een grotere rol kan spelen in beleidsbeslissingen.
Practor gelijke kansen bij Albeda College
Momenteel begint Green als practor gelijke kansen bij Albeda, naast haar onderzoek aan de Erasmus Universiteit. Ze hoopt dat haar maatschappelijke promotie, waarbij ze haar werk voor een brede commissie presenteerde, het begin is van een bredere maatschappelijke verandering.
- Universitair Docent
- Meer informatie
Lees het volledige interview bij Het Parool.