Grootschalige verkoop van huurwoningen

Het Financieele Dagblad
Erasmus School of Economics

Matthijs Korevaar, universitair hoofddocent op het gebied van de woningmarkt aan Erasmus School of Economics, heeft bijgedragen aan een artikel van het Financieele Dagblad over de groeiende verkoop van huurwoningen door vastgoedbeleggers. Zo zouden er momenteel ongeveer net zoveel huurwoningen verkocht worden als dat er bijgebouwd worden. 

Door de druk van de hogere rente en nieuwe wetgeving verkopen vastgoedbeleggers massaal hun huurwoningen. Eerst was dit alleen te zien bij de kleine particuliere investeerders, maar uit nieuwe cijfers van Kadaster blijkt dat dit ook steeds vaker gebeurt bij grotere vastgoedbeleggers. Wat wel opvalt is dat de totale voorraad woningen in bezit van vastgoedinvesteerders in het tweede kwartaal juist licht gegroeid is. Dit komt mede door de nieuwbouw en het splitsen van bestaande woningen. 

Volgens Korevaar zijn we nu op een punt beland dat er ongeveer net zoveel huurwoningen worden verkocht als worden bijgebouwd. Nog nooit waren er zoveel woningen uitgepond als in de laatste drie kwartalen. Korevaar noemt het verder opvallend dat niet alleen particuliere beleggers meer zijn gaan uitponden, maar ook grotere institutionele partijen. Deze grotere beleggers hebben grote portefeuilles woningen en uitponden is een strategiewijziging, waardoor het tijd kost. 

Het uitponden gebeurt vooral bij relatief goedkope woningen, die als ze niet verkocht waren, onder de middenhuurwet zouden vallen, geeft Korevaar aan. De huur van die woningen zou dus volgens deze regelgeving omlaag moeten. Als veel van dit soort woningen nu verkocht worden kan dat volgens Korevaar leiden tot een krimp van het aantal betaalbare huurwoningen.  

Universitair Hoofddocent
Matthijs Korevaar, Associate Professor in the field of the housing market at Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van het Financieele Dagblad, 20 augustus 2024, hierboven downloaden.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen