Robby Roks, universitair docent Criminologie aan Erasmus School of Law, maakt zich ernstige zorgen over de toenemende mate van messenbezit onder jongeren en de rol die social media in dit probleem spelen. In de nieuwe NPO 3-documentaireserie ‘Tygo’ spreekt Robby Roks met acteur en televisiemaker Tygo Gernandt over de messencultuur onder jongeren.
Klein jongetje
Roks ziet in het algemeen een stijging van het aantal steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Zowel slachtoffers als daders zijn steeds vaker jongeren. Ook uit eigen ervaring ziet hij symptomen van dit probleem: “Een ander concreet voorbeeld is dat ik enige tijd geleden een presentatie gaf aan een groep 8-klas. Toen zei een van de jongens uit die klas: “In mijn wijk moet je gewoon een mes dragen voor je veiligheid.” (…) Dat zijn dingen waar ik wel heel erg van schrik.” Roks beaamt dat zo’n voorbeeld geen realistisch beeld is van de gehele leeftijdsgroep, maar het maakt wel duidelijk dat het speelt onder jongeren.
Onrealistisch beeld
Dat jongeren de noodzaak voelen om een mes bij zich te dragen, is niet gebaseerd op de realiteit: “Als we objectief of van een afstandje zouden kijken, zou je kunnen zeggen (…) dat het niet per se nodig is om te denken dat je in bepaalde buurten in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag een mes bij je moet hebben voor je veiligheid.” Vaak dragen jongeren een mes, omdat ze denken dat andere jongeren er ook een dragen.
Invloed sociale media
De rol van sociale media in de messencultuur moet daarnaast niet onderschat worden. Waar men vroeger het verhaal over een ruzie of gevecht op straat alleen met wat vrienden deelde, is het publiek dat bereikt wordt tegenwoordig aanzienlijk groter: “Nu staan er mensen bij die het filmen en dat gaat vervolgens viraal, omdat het door iedereen gedeeld wordt.”, vertelt Roks. Voor het slachtoffer kan deze druk erg groot worden en mogelijk resulteren in represailles.
- Universitair Docent
- Meer informatie
Het hele gesprek met Tygo Gernandt is hier te zien (vanaf 30m04s).