Goed gebruik emotionele intelligentie positief voor welzijn en werk

Het reguleren van de eigen emoties verbetert het welzijn; het reguleren van de emoties van anderen verbetert de werkprestatie. Dat concludeert psychologe Keri Pekaar in haar proefschrift over emotionele intelligentie. Het is belangrijk dat mensen veel gebruik te maken van zowel zelf- als ander-gerichte emotionele intelligentie tijdens hun dagelijkse werkzaamheden om op deze manier vrolijk, fit en effectief te blijven. Pekaar promoveert donderdag 16 mei aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Emoties managen

Keri Pekaar onderzocht in haar proefschrift het gebruik van emotionele intelligentie tijdens specifieke momenten op het werk en maakte gebruik van verschillende onderzoeksmethoden zoals dagboekstudies, een creatieve veldstudie met acteurs en fysiologische data, en de ontwikkeling van een nieuwe emotionele intelligentie vragenlijst.

Twee soorten emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie is het vermogen om emoties waar te nemen, te begrijpen en te reguleren. Het gebruik van emotionele intelligentie varieert van moment tot moment en dat beïnvloedt direct hoe mensen zich voelen en hoe ze presteren, stelt Pekaar. Ze onderscheidt zelf-gerichte emotionele intelligentie, belangrijk voor een beter welzijn, en ander-gerichte emotionele intelligentie, dat bijdraagt aan goede sociale relaties en werkprestaties.

Lees het proefschrift.

  • Werksituaties

    In veel beroepen is het managen van emoties een belangrijk onderdeel van het werk. Het reageren op emoties houdt mogelijk verband met de vele stress en burnout klachten in de huidige samenleving.
    De promovendus bestudeerde onder andere hoe scheidingsadvocaten met emoties omgaan tijdens een consult, hoe secretaresses op emotioneel beladen telefoontjes reageren, en wat stagiaires in de gezondheidszorg doen wanneer zij geconfronteerd worden met de emoties van hun patiënten. Het blijkt dat gebruik van beide vormen van emotionele intelligentie een positieve invloed heeft op het functioneren.

Meer informatie

Marjolein Kooistra,

Persvoorlichting ESSB, T (010) 408 1216 E marjolein.kooistra@eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen