Gijsbert Oonk, hoogleraar bij de afdeling Geschiedenis, staat Radio 1 te woord over topsporters die internationale toernooien gebruiken om op de vlucht te slaan voor hun thuisland.
Sporters maken al decennialang gebruik van hun talent en positie om hun thuisland te ontvluchten. Er zijn meerdere voorbeelden te noemen van sporters die tijdens of na internationale sportevenementen verdwenen, stelt Radio 1. De eerste herinneringen van Oonk gaan terug naar de Olympische Spelen van 1972 in München. "Die Spelen worden vooral herinnerd vanwege de aanslagen op het Israëlische team", vertelt hij aan de radiozender. "Minder bekend is dat in de periode daarna een aantal sporters politiek asiel aanvroegen."
De sporters die toernooien aangrijpen als kans om hun thuisland te ontvluchten, vluchten volgens Oonk over het algemeen van "repressieve, militaire, niet-democratische regimes". Een internationaal sportevenement is de ideale kans om te vluchten, omdat sporters hier automatisch een visum voor krijgen. Oonk: "Dan kún je überhaupt weg. Een andere mogelijkheid is er vaak niet."
- Meer informatie
- Luister - of lees - het volledige interview van Gijsbert Oonk met Radio 1 op de website van NOS.
- Meer informatie over Gijsbert Oonk en zijn werk kan gevonden worden op zijn persoonlijke pagina.