Gids voor virtueel vergaderen

Een blog door Franco Crudi

Met of zonder de COVID-19-pandemie, zijn online vergaderingen een blijvertje. Fysieke afstand betekent echter niet sociale distancing, omdat we het online universum kunnen gebruiken om onze sociale connecties te onderhouden en te koesteren. Door alle kennis te verzamelen uit eerdere ervaringen en initiatieven die veel tijd hebben geïnvesteerd in sociale innovatie, hebben we een “Guide for Virtual Hosting” geschreven om ons te verdiepen in de vraag hoe online vergaderen rechtvaardig en duurzaam kan worden gemaakt.

Online vergaderingen hebben inherent een duurzaamheidscomponent, zoals het verminderen van een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot en andere onbedoelde gevaarlijke effecten door niet te reizen. Toch is duurzaamheid meer dan het aanpakken van milieuproblemen. Wij geloven dat er sociale elementen zijn als de menselijke verbinding die meer aandacht nodig hebben om in de toekomst het beste uit online vergaderingen te halen.

Wat vindt u in deze gids?

In plaats van een ultieme gids te schrijven over het organiseren van online vergaderingen, delen we ervaringen en reflecties van onze reis om hulpmiddelen te bieden om ermee te experimenteren en in de toekomst nieuwe strategieën uit te proberen. Iedereen die geïnteresseerd is in dit medium vindt in deze secties onze topstrategieën om online vergaderingen te organiseren, enkele specifieke hulpmiddelen, evenals bronnen / artikelen om de kennis buiten deze gids uit te breiden. Verder nodigen we de lezer uit om na te denken over enkele van de dilemma's die we tijdens onze reis zijn tegengekomen (en nog steeds hebben).

10 strategieën om virtuele vergaderingen te organiseren

Wij geloven dat het ontsluiten van de potentiële voordelen van online vergaderingen momenteel meer een kwestie is van sociale innovatie dan van technologische innovatie. Ook al is technologie een noodzakelijke voorwaarde om online verbindingen te leggen, het is niet genoeg: we hebben ook alternatieve manieren van doen, denken en organiseren nodig om optimaal gebruik te maken van de bestaande technologie.  Dit is de reden waarom deze strategieën about boeiende deelnemers, met behulp van offline elementen, en nog veel meer.

Tools om de online ervaring te verbeteren

In deze sectie duiken we in enkele van de meest nuttige online tools en platforms die we hebben geprobeerd, maar ook enkele waarmee we in de toekomst zullen experimenteren. Hier bieden we verschillende manieren om 'het ijs te breken' en de spanning aan het begin van online vergaderingen te verlichten, samen te werken tijdens vergaderingen en last but not least, het script dat we gebruiken om een duidelijke structuur te hebben van wat er zou en zou moeten gebeuren tijdens onze evenementen / vergaderingen.

Dilemma's binnen de online wereld

Twee van de vragen die we behandelden tijdens onze webinar Making Online Meetings Just and Sustainable, waren de volgende: 'Wat zijn enkele belangrijke dilemma's om rekening mee te houden met betrekking tot virtuele hosting voor justitie?' en 'Wat zijn de belangrijkste uitdagingen voor online bijeenkomsten om bij te dragen aan #justsustainabilitytransitions?'. Hoewel we niet de antwoorden hebben op de slechte problemen die we door de laatste vragen hebben gevonden, nodigen we de lezer uit om erover na te denken en ons te helpen alternatieve oplossingen te vinden. Enkele van deze dilemma's zijn de digitale kloof tussen degenen die (geen) toegang hebben tot online vergaderingen, de dominante positie van grote bedrijven (bijv. Zoom, Google, Microsoft) in de markt over alternatieve oplossingen die duurzamer zijn, en hoe om te gaan met taalbarrières bij het opnemen van deelnemers over de hele wereld.

Een blik op de toekomst

Als laatste deel namen we de vrijheid om een stap vooruit te zetten en te praten over het potentieel van gemengde bijeenkomsten voor rechtvaardige duurzaamheidstransities. Hoewel we deels terugkeren naar fysieke vergaderingen, hebben veel mensen de voordelen ontdekt van verbonden zijn in de online wereld. Hybride vergaderingen zullen in de toekomst mainstream worden en daarom zullen er meer uitdagingen komen om op te lossen. Als laatste opmerking van deze gids hebben we een epiloog opgenomen om na te denken over ongelijke machtsverhoudingen binnen online vergaderingen. Wij geloven dat het rechtvaardiger en duurzamer maken van online vergaderingen vereist dat machtsstructuren in vraag worden gesteld en dat mensen die direct of indirect deelnemen ongelijke posities en uiteenlopende belangen en waarden hebben.

Deze gids was een samenwerking tussen het Vital Cities & Citizens (VCC) Erasmus Initiative, het Dutch Research Institute for Transitions (DRIFT), de Erasmus School of Social and Behavioral Sciences (ESSB), de Urban Arena on Sustainable and Just Cities (UrbanA) en ICLEI-Local Governments for Sustainability. Verder was dit het resultaat van het verzamelen van de inzichten van het 4e event in de evenementenreeks Just Sustainability Transitions, waar deelnemers uit verschillende delen van de wereld samenkwamen om hun inzichten en ervaringen te delen met online bijeenkomsten. Omdat we weten dat 'één foto meer zegt dan duizend woorden', nodigden we de kunstenaar Menah Wellen uit  om alle pagina's te vullen met prachtige illustraties en ons te helpen elke sectie uit te leggen.

Hoe blijf je verbonden?

Het #JustSustainabilityTransitions team heeft verschillende media om contact met u te houden. We nodigen iedereen die werkt (of wil zijn) op de gebieden van rechtvaardigheid, duurzaamheid en transformatieve verandering uit om lid te worden van onze mailinglijst en sociale media-accounts (LinkedIn |  Twitter | Instagram |  Linktr.ee).

Over de auteur

Franco Crudi werkt als onderzoeksassistent voor het Erasmus-initiatief Vital Cities & Citizens aan het subthema Duurzaam en Rechtvaardige steden. Hij heeft een MSc in Urban Studies van de Universiteit van Malmö (Zweden) en een MA in Architectuur van de Nationale Universiteit van Cordoba (Argentinië). Zijn onderzoeksinteresses omvatten duurzaamheidstransities, sociale innovatie en rechtvaardigheid.

Meer informatie

Vital Cities and Citizens


Met het Erasmus Initiatief Vital Cities and Citizens, wil de Erasmus Universiteit bijdragen aan de kwaliteit van leven in stedelijke gebieden. In vitale steden kunnen de inwoners hun levensdoelen bereiken door educatie, zinvol werk en deelname aan het publieke leven. De vitale stad is een platform voor creativiteit en diversiteit, een veilige ontmoetingsplaats voor verschillende sociale groepen. De betrokken onderzoekers focussen zich op een van de volgende subthema’s: 

•    Inclusieve Steden en Diversiteit 
•    Duurzame en Rechtvaardige Steden
•    Slimme Steden en Gemeenschappen
•    Veerkrachtige Steden en Stedelingen

VCC is een samenwerking tussen Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en International Institute of Social Studies (ISS).

Gerelateerde content
Met of zonder Corona, online vergaderingen zijn niet meer weg te denken. Deze blog vat het evenement over online vergaderen samen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen