Het Rotterdamse Future Society Lab organiseerde op 15 oktober 2024 een bijeenkomst om te verkennen wat digitale transformatie kan betekenen voor onze stad, onze samenleving en haar bewoners. Sinds de lancering van het Future Society Lab in april, waar ook het ‘digital human’-pilotproject ‘Digiderius’ is geintroduceerd, neemt de samenwerking en creativiteit toe. Met nieuwe energie en nu ook toegewijde teams wordt kennis en expertise binnen en tussen diverse innovatie projecten gedeeld.
Het is duidelijk dat de gedeelde visie op een toekomst waarin de fysieke stad samensmelt met digitale innovatie niet slechts een verre toekomst betreft, maar een snel naderende realiteit. In de bijeenkomst van 15 oktober werden drie thema’s en teams geïntroduceerd, die elk een cruciaal aspect van de toekomst adresseren:
- Team ‘Citiverse’ onderzoekt de impact van een digitale laag die aan onze sociaal-fysieke stad wordt toegevoegd, waardoor onze interactie met de stedelijke omgeving verder ontwikkelt;
- Team ‘Digiderius’ richt zich op de opkomst van ‘digital humans’ en op het ‘tot leven brengen’ van Desiderius Erasmus, onze digital human, waarbij hij wordt gebruikt als toepassing voor digitale interactie binnen de stad;
- Team ‘Society’ onderzoekt hoe digitale technologieën kunnen worden ingezet om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en inclusie te bevorderen.
Verder bouwen aan interdisciplinaire samenwerking
Deze teams bouwen voort op het werk dat dit jaar tijdens eerdere sessies is verricht. In juni 2024 zijn tijdens een creatieve co-designsessie vertegenwoordigers van voornamelijk lokale overheden en diverse kennisinstellingen samengebracht om te brainstormen over onze gedeelde doelen. Het resultaat was een flinke dosis inspirerende ideeën: van digitale bewustwording tot virtuele veiligheid, levenslang leren en de toekomst van werk. Die sessie legde de verdere basis voor interdisciplinaire samenwerking, en voor het werk dat nu wordt voortgezet.
Future Society Lab komt op stoom
Het Future Society Lab (FSL), opgericht door de Gemeente Rotterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam heeft sinds april 2024 het netwerk uitgebreid, met nu ook hogescholen, middelbaar beroepsonderwijs en diverse maatschappelijke en private organisaties die onze missie delen.
In april 2024 is Future Society Lab gelanceerd waarbij het flagship-project ‘Digiderius’ is onthuld: een digital human op basis van Desiderius Erasmus. Dit concept illustreert hoe de interactie tussen technologie en mens binnen Future Society Lab wordt verkend. Daarbij gaat het niet alleen in theorie, maar ook door middel van praktische toepassingen die ten goede komen aan Rotterdam en haar inwoners.
Naarmate er stappen worden gemaakt, wordt de betrokkenheid van alle betrokkenen sterker. De Future Society Lab LinkedIn-groep is gegroeid tot bijna 500 leden, en vormt een kennisplatform waar ideeën worden gedeeld en samenwerkingen worden bevorderd..
Future Society Lab haakt ook aan bij externe evenementen. Tijdens de komende Immersive Tech Week op 5 december 2024 organiseert het FSL rondetafelsessie om dieper in te gaan op de impact van digital humans op onze stad en samenleving. FSL nodigt iedereen uit om gezamenlijk te verkennen welke effecten deze technologieën kunnen hebben op de manier waarop we leven, werken, leren en ‘spelen’, en hoe deze voor een betere toekomst kunnen worden ingezet.
Wil je je bij een van de teams aansluiten?
Neem dan contact op met Harmen van Sprang, Lead van het Future Society Lab
- Meer informatie
Marjolein Kooistra, communicatie Kenniswerkplaatsen, 0683676038, kooistra@essb.eur.nl