fMRI onderzoek aan de Erasmus Universiteit

Een interdisciplinaire revolutie
fmri

De toepassing van neurowetenschappen is inmiddels niet meer weg te denken in de gedragswetenschappen.   Deze interdisciplinaire benadering biedt onderzoekers nieuwe inzichten in de complexe interacties tussen de hersenen, gedrag en de rol van de omgeving. Met technieken zoals magnetic resonance imaging (MRI) kunnen wetenschappers de hersenactiviteit observeren terwijl deelnemers verschillende opdrachten uitvoeren. Per november 2024 gaat de Erasmus Universiteit Rotterdam intensief samenwerken met het Erasmus Medisch Centrum en wordt een nieuwe research-dedicated 3 Tesla MRI-scanner in gebruik waarmee hoogstaand neurowetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd.

De MRI-scanner met als locatie het Erasmus Medisch Centrum zal gebruikt worden door een breed scala aan onderzoekers, waaronder die van Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) en Rotterdam School of Management (RSM). Onderzoekers zetten de scanner in voor zowel functioneel als structureel hersenonderzoek. Denk aan het bestuderen van hersenactiviteit tijdens het maken van keuzes en het analyseren van de hersenstructuur in relatie tot individuele kenmerken en vaardigheden. Dankzij de samenwerking tussen de verschillende faculteiten en het Erasmus Medisch Centrum zijn MRI-scans nu toegankelijker voor onderzoekers. Dit verlaagt de drempel voor het uitvoeren van neurocognitieve studies en het vergroot de onderzoekscapaciteit binnen Erasmus Universiteit.

fMRI inzetten om de complexe relatie tussen brein en gedrag te verkennen 

Functionele magnetic resonance imaging (fMRI) is een geavanceerde techniek die onderzoekers in staat stelt om de activiteit van de hersenen te bestuderen tijdens cognitieve taken, zoals besluitvorming. Terwijl de structurele MRI-scanner vooral de grijze en witte stof in de hersenen in kaart brengt, biedt fMRI de mogelijkheid om in real-time te observeren welke hersengebieden actief zijn en hoe deze met elkaar communiceren. Deze techniek stimuleert samenwerking tussen verschillende disciplines, waaronder sociologie, bedrijfskunde, economie, psychologie en neurowetenschappen. Deze ontwikkeling past perfect bij allerlei onderzoeksprojecten aan de Erasmus Universiteit die gebruik maken van fMRI om de complexe relatie tussen hersenen en gedrag te verkennen.

Klik hier voor een introductiefilm van de EUR MRI scanner. 

Growing Up Together in Society (GUTS)

Het consortium ‘Growing Up Together in Society (GUTS)’, onder leiding van prof.dr. Eveline Crone, is een van de projecten dat intensief gebruik zal maken van fMRI. Ze onderzoeken hoe jongeren zich ontwikkelen en succesvol kunnen opgroeien binnen de maatschappij. Het richt zich op sociale interacties, cognitieve ontwikkeling en de rol van omgevingsfactoren. Door gebruik te maken van fMRI en andere methoden willen de onderzoekers inzicht krijgen in de neurale mechanismen achter toekomstgericht gedrag, beloningen voor zelf en anderen en maatschappelijk vertrouwen. Het GUTS programma heeft ook een tweede poot in het Erasmus Behavioral Lab, waar EEG-onderzoek wordt gedaan. 

fMRI at the Rotterdam School of Management 

Bij het Erasmus Center for Neuroeconomics, onder leiding van Ale Smidts en Maarten Boksem, bestuderen onderzoekers de keuzes die mensen maken en of we deze keuzes beter kunnen begrijpen door te onderzoeken hoe het brein hierbij betrokken is. Eén onderzoekslijn richt zich op de mentale processen die een rol spelen bij de beslissing om eerlijk of oneerlijk gedrag te vertonen, maar ook op de vraag of (on)eerlijkheid als karaktereigenschap in het brein te identificeren is. Een andere onderzoekslijn richt zich op overtuiging en beïnvloeding: waarom zijn sommige boodschappen (bijvoorbeeld advertenties, overheidscampagnes of berichten op sociale media) zo overtuigend en andere juist niet? Welke mentale processen spelen hierbij een rol en kunnen deze door middel van hersenonderzoek worden opgespoord? Een laatste onderzoekslijn richt zich op het voorspellen van de markt: recent onderzoek van het Centrum toont aan dat individuen het erg moeilijk vinden om de markt te voorspellen (bijvoorbeeld: welke film wordt een blockbuster, welk liedje wordt een hit, welke aandelen zullen in waarde stijgen, enzovoort). Echter, hersenactiviteit van mensen die in de scanner naar deze films, nummers of aandelen kijken of luisteren, blijkt de markt vaak wel te kunnen voorspellen.

fMRI aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences

Bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences onderzoekt Suzanne van de Groep de neurale mechanismen achter prosociaal gedrag en sociale connectie bij adolescenten. Haar onderzoek richt zich op hoe factoren zoals geven, sociale context en hersenactivatie ontwikkelingsveranderingen beïnvloeden. In haar aankomende neurale synchronieproject zal ze bestuderen of en hoe gesprekken tussen adolescenten met contrasterende perspectieven empathie, connectie en welzijn bevorderen door gesynchroniseerde hersenactiviteit te onderzoeken.

Andere onderzoekers aan de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences, zoals Janna Cousijn en Muhammet Sahan, zullen ook fMRI inzetten. Cousijn onderzoekt in het Blowing Mind-project de overeenkomsten en verschillen in hersenfunctie en mentaal welzijn tussen medicinale en recreatieve cannabisgebruikers. Sahan bestudeert hoe we navigeren door zowel de fysieke als mentale ruimte (ie. korte en lange termijn geheugen) en hoe het brein deze functies ondersteunt. Met dit onderzoek wil hij meer te weten komen over de impact van digitale apparaten zoals GPS op het brein.

fMRI op Erasmus Universiteit maakt onderzoek toegankelijker

Maarten Boksem zegt: 'Deze nieuwe faciliteiten zijn erg belangrijk voor ons, omdat ze ons gemakkelijke toegang geven tot de fMRI-scanner op onze eigen universiteit, wat ons onderzoek enorm versnelt. Maar belangrijker nog, het zal een impuls geven voor een bredere toepassing van neurowetenschappelijke methoden bij RSM en zal meer getalenteerde onderzoekers aantrekken naar onze universiteit' De nieuwe fMRI-scanner stelt onderzoekers nu in staat om grootschalig experimenten uit te voeren, terwijl dit voorheen alleen mogelijk was buiten de reguliere openingstijden van het Erasmus Medisch Centrum. Deze verandering vergroot zowel de toegankelijkheid als de productie van onderzoek. Alleen al voor Growing Up Together in Society zullen de komende jaren maar liefst 800 deelnemers met fMRI worden onderzocht. Doordat de scanner, die wordt gedeeld met GenerationR, research-dedicated is, betekent het dat er ruimte is voor nieuwe onderzoeken. Eveline Crone zegt hierover: “Het is fantastisch dat onderzoekers nu eenvoudig toegang hebben tot de fMRI-scanner; veel onderzoekers wilden dit heel graag en nu gaat het met steun van het CvB echt gebeuren”. 

Meer informatie

Contact: Britt van Sloun, redactie en communicatie ESSB, vansloun@essb.eur.nl of 
Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, 0683676038

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen