Europese vergrijzing is een sluipende crisis

BNR Nieuwsradio en Het Financieele Dagblad

Casper de Vries, emeritus-hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics, is uitgenodigd door BNR Nieuwsradio om te praten over vergrijzing. Hij werd door Het Financieele Dagblad ook geïnterviewd over deze zaak. De Vries is ook lid van de Wetenschappelijke Raad voor het regeringsmoment (WRR), die de Nederlandse regering adviseert zich in te spannen op dit onderwerp op de agenda in Brussel te krijgen. 

Nederland gaat hard geraakt worden door de vergrijzing, blijkt uit een rapport van de WRR. De Vries geeft aan dat de WRR die baseert op de gebeurtenissen uit andere landen, die ons gaan raken. In Nederland is er behoorlijk gespaard voor onze pensioenen en we vergrijzen wel, maar minder sterk dan andere landen. Andere EU-landen betalen de pensioenen van de lopende rekening, wat een enorme druk levert op hun begroting. Wij zijn sterk verbonden met andere EU-landen, daarom is het ook een probleem voor ons. 

Arbeidsdeelname van ouderen in de EU is belangrijk om vergrijzing tegen te gaan. In 2000 zat Nederland nog onderaan met een zeer lage arbeidsdeelname. Nu zitten we ruim boven de 60% arbeidsdeelname. Dat betekent dat er nog wat ruimte is om iets aan te doen. De enige optie volgens de Vries is meer en langer werken. Dit leidt wel tot lange en moeilijke discussies, waarin veel mensen overgehaald moeten worden. De Vries geeft dan ook aan dat mensen met een zwaar beroep tijdig omgeschoold moeten worden, het beste met een nationaal plan. 

Professor
Casper de Vries, emeritus-hoogleraar monetaire economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de volledige aflevering van BNR Nieuwsradio, 25 september 2024, hier beluisteren.
U kunt het volledige artikel van Het Financieele Dagblad, 25 september 2024, hierboven downloaden. 

Het rapport van de WRR kan hier gelezen worden. 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen