Drie jaar geleden ontving Erasmus Universiteit Rotterdam, in samenwerking met zeven internationale partners, een belangrijke Erasmus+ grant voor het project Football Makes History. Dit project richtte zich op de rol van voetbalgeschiedenis als middel om sociale verandering en inclusie te bevorderen. Inmiddels worden de resultaten afgerond en gedeeld.
Voetbalgeschiedenis als motor voor sociale verandering
Het project Football Makes History onderzoekt hoe voetbalgeschiedenis een platform kan bieden voor belangrijke maatschappelijke discussies. De verhalen binnen het voetbal geven inzicht in thema’s zoals diversiteit, gendergelijkheid en migratie. Voetbalhelden en lokale spelers belichamen universele boodschappen die, vooral via de jongere generatie, gedeeld en besproken moeten worden.
Internationale samenwerking
Binnen het project werkten onderzoekers, erfgoedprofessionals, docenten en maatschappelijke organisaties samen. De partners waren onder andere het Eintracht Frankfurt Museum, EuroClio, de Reinwardt Academie, de Poolse middelbare school ZSTIO2, het Fare Network, filmproducent Stefano di Pietro en de Erasmus Universiteit. Gezamenlijk werd een platform ontwikkeld om het potentieel van voetbalgeschiedenis als educatief en sociaal instrument te benutten.
Belangrijkste resultaten
Het project leverde diverse innovatieve producten op:
- Documentaire Children of the Field: Een 25-minuten durende documentaire over de erfgoedwaarde van een onbekend voetbalveld in Itatí, een kwetsbare wijk in Buenos Aires.
- Toolkit voor voetbalclubs: Een visueel aantrekkelijke poster met acht kernpraktijken om voetbalclubs (professioneel en amateur) te inspireren om meer met hun erfgoed te doen.
- Educatieve documentaire A Footballer Against the System: Een film over een voetballer die zich verzette tegen het systeem.
- Zelfevaluatietool: Ontwikkeld door de Erasmus Universiteit en ESHCC, helpt deze tool docenten en erfgoedinstellingen te beoordelen of sport/voetbal een effectieve en innovatieve manier is om geschiedenis, erfgoed en inclusie te onderwijzen.
- Netwerk van Europese clubhistorici: Met deelname van onder andere St. Pauli, het Duits Voetbalmuseum, Benfica, Bohemians FC (Dublin), FC Dordrecht en Ajax.
- Onderzoek door studenten: In samenwerking met ZSTIO2 onderzochten studenten lokale voetbalgeschiedenissen, waarvan drie verhalen zijn omgezet in professionele mini-documentaires.
- Educatieve toolkit voor docenten: Ontwikkeld door EuroClio en partners, biedt deze toolkit concrete handvatten om voetbalverhalen in het klaslokaal te gebruiken.
Betrokkenheid van studenten
Studenten van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Reinwardt Academie waren actief betrokken bij het project. Geschiedenisstudenten van de EUR liepen stage bij Football Makes History en droegen bij aan erfgoededucatie. Studenten van de Reinwardt Academie werkten samen met voetbalmusea zoals Eintracht Frankfurt en Ajax om inzicht te krijgen in de rol van musea in voetbalgeschiedenis.
Met de afronding van Football Makes History laat ESHCC zien hoe sport en erfgoed kunnen samenkomen om maatschappelijke impact te creëren. De ontwikkelde materialen en netwerken zullen ook in de toekomst bijdragen aan het onderwijs en onderzoek binnen de faculteit.
- Meer informatie
Lees meer op de website van 'Football Makes History'.