Het bestuur van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT) heeft het ICE-partnerschap geselecteerd om de EIT Culture & Creativity op te richten. De negende Innovatiegemeenschap moet in 2023 van start gaan met als missie het concurrentievermogen van de Europese culturele en creatieve sectoren en industrieën (CCSI) te stimuleren en hun rol als aanjager van welvaart voor Europa te versterken. Erasmus Universiteit Rotterdam is er trots op om al sinds een vroeg stadium een van de lead partners in het EIT Culture & Creativity te zijn.
Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) neemt als Lead Partner deel aan de “ICE- Innovation by Creative Economy” samenwerking die uit vijf internationale consortia geselecteerd werd in een proces dat op 22 juni werd afgerond in Budapest, Hongarije. Deze samenwerking, gecoördineerd door Fraunhofer en geleid door interim CEO Bernd Fesel, is ontworpen om de verborgen waarde van de culturele en creatieve sectoren en industrieën te ontketenen om zo een game-changer te worden voor Europa’s Groene, Digitale en Sociale Transformatie. EIT Culture & Creativity ontvangt ongeveer 150 miljoen euro steun van de EIT over twee periodes van zeven jaar alvorens zelfvoorzienend te worden.
Onder het motto “Created in Europe”, stelt de ICE-samenwerking zorgvuldig een pan-Europees consortium samen bestaande uit 50 uitstekende universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven, investeerders en verenigingen die van belang zijn voor alle CCSI in 20 landen. “Diversiteit is de voordeur van innovatie. We zijn trots een consortium te hebben gebouwd dat divers is op vele manieren, maar met name een die de essentie van Europese CCSI respecteert: onze sector wordt gekenmerkt door een breed scala aan SMEs en hele kleine spelers”, zegt Bernd Fesel, Interim CEO en woordvoerder van het winnende team.
De CCSI zijn belangrijke drijfveren van economische groei en werkgelegenheid in Europa. Ze zijn goed voor 5,5 procent van het totale BBP van de EU en 6,2 procent van Europa’s beroepsbevolking, 80 procent van alle 2,9 miljoen CCSI-bedrijven zijn kleine en micro-ondernemingen. Tegelijkertijd zijn het niet zomaar bedrijven – ze representeren Europese diversiteit evenals Europese eenheid. EIT Culture & Creativity zal cruciaal zijn in het steunen van Europa’s herstel en cohesie. “Dit zal een Open Innovation Community zijn: open voor ondernemers, kunstenaars, freelancers, maatschappelijke vernieuwers, cultuurvertegenwoordigers. Innovatie en verandering zijn mogelijk wanneer alle spelers – groot en klein, winstbeogend en non-profit – elkaar op ooghoogte ontmoeten om dringende maatschappelijke uitdagingen te bespreken”, concludeert Fesel.
De innovaties van Cultureel
Erasmus Universiteit Rotterdam is een Lead Partner in het consortium en was betrokken in het voorstel vanaf een vroeg stadium. "In het algemeen jagen buitengewoon creatieve en innovatieve mensen in de culturele en creatieve sectoren en industrieën (CCSI) hun dromen na met beperkte middelen", zegt Associate Professor of Cultural Economics Christian Handke, wie de afgelopen tweeënhalf jaar de deelname van EUR aan het consortium heeft gecoördineerd, "stel je voor wat zij kunnen bereiken met betere ondersteuning! Er is een enorm potentieel voor EIT Culture & Creativity om stakeholders van CCSI bij te scholen en hen te helpen hun initiatieven beter te integreren in de bredere economie en samenleving".
Volgens Handke zullen de indrukwekkende middelen van dit initiatief, naar Europese CCSI-maatstaven, nog jarenlang omvangrijke en duurzame resultaten opleveren. "EIT Culture & Creativity illustreert dat het CCSI centraal komt te staan in het innovatiebeleid, wat een doorbraak is voor onze sector. Voor Erasmus Universiteit Rotterdam betekent onze prominente rol in dit initiatief dat we een uitzonderlijke kans hebben om onze positieve maatschappelijke impact te bevorderen. Ik heb er zin in om samen met vele uitstekende partners te leren en te innoveren."
Een pan-Europees publiek-privaat partnerschap
EIT Culture & Creativity is een pan-Europees publiek-privaat samenwerkingsverband van 50 topuniversiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven, investeerders en verenigingen die relevant zijn voor alle culturele en creatieve sectoren en industrieën (CCSI) in 20 landen. Het ICE-partnerschap "Innovation by Creative Economy", dat wordt gecoördineerd door Fraunhofer en wordt voorgezeten door interim-CEO Bernd Fesel, is geselecteerd uit vijf consortia.
EIT Culture & Creativity, dat zijn hoofdkwartier in Noordrijn-Westfalen (Duitsland) heeft, zal zes kantoren, zogeheten Co-Location Centres, hebben in Amsterdam, Barcelona, Bologna, Helsinki, Kosice en Wenen. Deze regionale hubs spelen in op de behoeften en verwachtingen van lokale en regionale ecosystemen en betrekken deze in hun activiteiten. Zij zullen studenten, onderzoekers, publieke en private partners inspireren en hen helpen nieuwe kansen te identificeren.
De rol van de Erasmus Universiteit Rotterdam
Erasmus Universiteit Rotterdam is een Lead Partner en was vanaf het begin betrokken bij dit winnende voorstel. “Dit is een grote stap voor onze universiteit richting EU-brede academische en sociale impact. We wisten dat de voorbereiding een grote tijdsinvestering zou zijn, maar we besloten het te doen omdat we de potentie voor CCSI en voor ons ecosysteem inzagen. We namen een risico, en het loonde”, zegt Adrian Sneeuw, hoofd Research Grants Support.
De deelname van EUR aan EIT Culture & Creativity is een EUR-brede inspanning en samenwerking geweest tussen het academisch personeel van Erasmus School of History, Culture and Communication (decaan Martine van Selm, Christian Handke (academisch coördinator), Pauwke Berkers, Erik Hitters, Ellen Loots, Mariangela Lavanga, Paul van de Laar), Rotterdam School of Management (Daan Stam en Dirk Deichmann), en collega's van Professional Services van Erasmus Research Services (Meri Georgievska-van de Laar, Adrian Sneeuw en Bastiaan van der Zeeuw), en Academische Zaken (Rene Teunissen).
“Cultuur is niet alleen onze gemeenschappelijke taal, het is ook een vernieuwend ecosysteem. De nieuwe EIT Culture & Creativity-innovatiegemeenschap zal gebruikmaken van de unieke rijkdom van de Europese diversiteit om te garanderen dat creativiteit in het pan-Europese innovatie-ecosysteem wordt verankerd. Ik kijk uit naar de groei van de innovators en start-ups in deze sector onder de innovatieve aanpak van het EIT, die de afgelopen tien jaar een aanzienlijke impact heeft gehad op het leven van de Europeanen.” - Mariya Gabriel, Europese Commissaris
Knowledge Innovation Communities
Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) versterkt het vermogen van Europa om te innoveren door oplossingen aan te dragen voor dringende wereldwijde uitdagingen en door ondernemingstalent te koesteren zodat duurzame groei en gekwalificeerde banen in Europa worden gecreëerd. EIT is een EU-orgaan en maakt integraal deel uit van Horizon Europe, het EU-kaderprogramma voor onderzoek en innovatie. Het instituut ondersteunt dynamische pan-Europese partnerschappen, EIT Knowledge and Innovation Communities, die bestaan uit toonaangevende bedrijven, onderzoekcentra en universiteiten die zich elk bezighouden met het oplossen van urgente wereldwijde uitdagingen, van klimaatverandering tot gezondheid en duurzame energie. Samen met hun toonaangevende partners bieden de EIT-gemeenschappen:
- opleidingen en cursussen in ondernemerschap
- diensten voor de oprichting en ontwikkeling van ondernemingen
- innovatie gedreven onderzoeksprojecten
Bezoek de EIT website voor meer informatie.
- Meer informatie
Contact woordvoerder EIT Culture & Creativity: Bernd Fesel, Telefoon: 0049-174-6079440
Perscontact: Dr. Johanna Leissner, Fraunhofer, Telefoon: 0049-172-2094398
Contact EUR: press@eur.nl