Het team dat het Econometrisch Instituut van Erasmus School of Economics vertegenwoordigde eindigde als tweede in de jaarlijkse Econometric Game, net achter University of Warsaw en voor University of Amsterdam en 27 andere prestigieuze universiteiten, waaronder Harvard, Oxford en Cambridge.
De Econometric Game, jaarlijks georganiseerd door Universiteit van Amsterdam, is een prestigieuze competitie die 30 van 's werelds beste universiteiten samenbrengt. Teams van vier studenten, waaronder maximaal twee promovendi, lossen complexe, real-world problemen op via uitdagende casussen ontworpen door vooraanstaande academici en experts uit de industrie. De competitie duurde meerdere intensieve dagen van 9 tot 11 april, waarbij de eerste casus werd aangepakt gedurende de eerste twee dagen. Daarna werden tien finalisten geselecteerd om op 11 april aan de tweede casus te werken. Vervolgens vond het Econometric Game Congress plaats, waar verschillende docenten de casus en de benodigde econometrische methoden bespraken. De oplossingen werden beoordeeld door een jury van gekwalificeerde en onafhankelijke hoogleraren.
Werken aan het voorspellen van netcongestie
De casus van dit jaar richtte zich op het voorspellen van netcongestie. Het doel was om een model te creëren dat congestie-evenementen in het Duitse elektriciteitsnetwerk, specifiek voor TenneT DE, voorspelt.
Netstabiliteit wordt meestal gehandhaafd door congestiebeheer of redispatch, met als doel de vermindering van hernieuwbare energie-invoer te minimaliseren terwijl de flexibiliteit binnen het netwerk wordt benut. Transmissiesysteembeheerders zorgen voor netstabiliteit door distributienetten te integreren in het congestiebeheerframework. Het begrijpen van patronen in congestiebeheer helpt bij het ontwikkelen van modellen die potentiële knelpunten kunnen voorspellen, waardoor preventieve acties mogelijk worden. Betere voorspellingsnauwkeurigheid kan kosten verlagen door gerichte mitigerende maatregelen mogelijk te maken.
Teams kregen de taak om een voorspellingsmodel voor dergelijke evenementen te bouwen en de relatie tussen congestiebeheer en relevante exogene variabelen, waaronder elektriciteitsvraag, elektriciteitsaanbod en elektriciteitsprijzen, te onderzoeken. De tweede casus bouwde voort op de eerste, met meer complexe modellering en uitgebreide beleidsaanbevelingen.
Het team van Erasmus School of Economics
Het team van Erasmus School of Economics bestond uit Simon Donker van Heel (promovendus), Bernhard van der Sluis (promovendus), Joshua Rooijakkers (masterstudent) en Sem van Embden (masterstudent). Hun toewijding en expertise waren gedurende de hele competitie duidelijk zichtbaar.
- Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald de Groot, Media & Public Relations Officer bij Erasmus School of Economics, rdegroot@ese.eur.nl, mobiel: 06 53 641 846.