Hugo Hegeman, masterstudent Urban Governance aan de EUR, onderzoekt de relatie tussen slimme stadspilots en open innovatieplatforms. Hij kijkt daarbij naar het platform 'De Digitale Tweeling' in de gemeente Rotterdam. Het doel van dat platform is om alle real-time data in de stad te verzamelen in één 3D-weergave van Rotterdam. De centrale vraag in zijn onderzoek is: "Wat is de rol van de Digitale Tweeling in opschalingsprocessen van slimme stadspilots in Rotterdam en hoe kan zij deze opschalingsprocessen versterken?"
Opschalen van slimme stadspilots
Steden proberen complexe stedenbouwkundige uitdagingen het hoofd te bieden door hun stad te transformeren in een 'slimme stad'. Een belangrijk beleidsinstrument dat wil bijdragen aan de transformatie tot een ‘slimme stad’ is het initiëren van slimme stadspilots. In elke grote stad duiken slimme stadspilots op, maar die verdwijnen vaak na de pilotfase en komen niet met schaalbare oplossingen. Om dit probleem op te lossen en slimme stadspilots te bevorderen, nemen steden steeds vaker zogenaamde 'open innovatieplatforms' in gebruik. De wetenschappelijke bewijzen voor de toegevoegde waarde van deze platforms in het opschalingsproces zijn echter beperkt.
'De Digitale Tweeling'
Om de toegevoegde waarde van ‘De Digitale Tweeling’ platform te bepalen initieert de gemeente een breed scala aan pilots: burgerparticipatie door middel van 3D-stedenbouw, visualisatie van bouwprojecten door middel van augmented reality, het automatiseren van bouwvergunningen en het visualiseren van de binnenkant van openbare gebouwen voor noodgevallen. Om inzicht te krijgen in de relatie tussen pilots en platforms deed Hugo een analyse van diverse beleidsdocumenten en nam hij kwalitatieve interviews af met verschillende actoren die bij de onderzochte pilots betrokken waren.
Voorwaarden voor opschaling
In de academische literatuur zijn er verschillende voorwaarden voor het opschalen van pilots, namelijk technische voorwaarden (1), menselijke voorwaarden (2) en institutionele voorwaarden (3). Bovendien zijn er twee manieren waarop het platform De Digitale Tweeling aan deze voorwaarden zou kunnen bijdragen: de integratie van technologie (1) en het bevorderen van samenwerking (2).
Conclusies en aanbevelingen
Een belangrijk resultaat is dat het opzetten van één digitale omgeving de institutionele opschalingsvoorwaarden kan stimuleren, omdat het realiseren van één gedeelde realiteit de coördinatie en communicatie tussen actoren verbetert.
Bovendien is het platform vooral geschikt voor het faciliteren van technische voorwaarden, zoals het bepalen van datastandaarden en het realiseren van een marktplaats voor data. De menselijke condities worden slechts gedeeltelijk gefaciliteerd door het platform vanwege hun complexe en face-to-face karakter. Daarom moeten deze condities in een niet-platformomgeving worden georganiseerd.
Samenvattend concludeert het onderzoek dat het platform De Digitale Tweeling de coördinatie verbetert en het delen van gegevens tussen belanghebbenden in Rotterdam stimuleert.
Vervolgonderzoek
Uit deze casestudy blijkt dat technologische innovaties niet het antwoord zijn op alle complexe samenwerkingsprocessen. In de toekomst is meer onderzoek nodig naar de balans tussen technologie en sociale, interpersoonlijke interactie in de innovatieprocessen van de slimme stad.
- Meer informatie
Vital Cities and Citizens
Met het Erasmus Initiatief Vital Cities and Citizens wil de Erasmus Universiteit bijdragen aan de kwaliteit van leven in stedelijke gebieden. In vitale steden kunnen de inwoners hun levensdoelen bereiken door educatie, zinvol werk en deelname aan het publieke leven. De vitale stad is een platform voor creativiteit en diversiteit, een veilige ontmoetingsplaats voor verschillende sociale groepen. De betrokken onderzoekers focussen zich op een van de volgende subthema’s:
• Inclusieve Steden en Diversiteit
• Duurzame en Rechtvaardige Steden
• Slimme Steden en Gemeenschappen
• Veerkrachtige Steden en Stedelingen
VCC is een samenwerking tussen Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB), Erasmus School of History, Culture and Communication (ESHCC) en International Institute of Social Studies (ISS).