In haar wekelijkse column in het Algemeen Dagblad roept Sandra Phlippen, universitair docent aan Erasmus School of Economics en Hoofdeconoom bij ABN AMRO, alle ondernemers op om gebruik te maken van de financiële hulp die de overheid biedt.
Slechte afloop
Tot nu toe hebben zo'n veertigduizend ondernemers zich aangemeld voor het noodkrediet. In vergelijking met het aantal ondernemers dat zich nu in de financiële problemen bevindt, is dit een heel klein getal. Alleen al in de horeca, een van de hardst getroffen sectoren, zijn meer dan zestigduizend mkb’ers actief. Het gemiddelde omzetverlies in deze sector is 75 procent. Dit getal is berekend op basis van het aantal pin transacties dit jaar ten opzichte van het aantal transacties in dezelfde week de afgelopen twee jaar. In twee andere hard getroffen sectoren, de retail en de industrie, is het omzetverlies zo’n 80 procent.
Phlippen kan zich moeilijk voorstellen dat ondernemers onbekend zijn met de maatregel of dat ze nu volledig teren op hun reserves. Data uit de Verenigde Staten laat zien dat mkb-bedrijven in de retail en de horeca ongeveer 15 tot 20 dagen omzetverlies kunnen opvangen met hun reserves voordat ze omvallen. Als de Nederlandse ondernemers ook maar enigszins op hen lijken dan loopt het niet goed af met de bedrijven zonder steun.
Schaamte
Veel bedrijven proberen hun kosten te verminderen en hun huur te verlagen. Vooral grote retailketens blijken hier erg succesvol in te zijn, maar de kleine ondernemer heeft die onderhandelingsmacht niet. Phlippen vreest dat flexibele contracten als eerst worden stopgezet. Het is daarom erg belangrijk dat alle ondernemers de schaamte om steun te vragen aan de overheid opzij leggen. Als dit niet gebeurt, dan zal de werkloosheid zodanig toenemen dat de bedrijven nog lang niet van hun omzetverlies af zijn. Phlippen is heel duidelijk: wees niet bang om je hand diep in de zakken van minister Hoekstra te steken.
- Meer informatie
Het volledige artikel uit Het Algemeen Dagblad van 4 april 2020 kunt u hierboven downloaden.