Een huis, om echt zelf te bewonen

Irene van Staveren

Om de week schrijft Irene van Staveren, hoogleraar ontwikkelingseconomie, een column voor Trouw. Het onderwerp is natuurlijk altijd economie. Dit keer over sociale woningbouw en Karl Marx.

"In het land der blinden is eenoog koning. Dat merk ik aan den lijve als bijna enige hoogleraar economie (onder de pensioenleeftijd) in dit land die ‘Das Kapital’ gelezen heeft. Voor je het weet word je, tegen je zin in, Marx-expert genoemd. Dat ben ik niet en evenmin Marxist. Maar dat boek is een belangrijk boek, ook anderhalve eeuw later nog.

Ik ben echter niet onder de indruk van de reden waarom sommigen Das Kapital aanhalen (ongeacht of ze het gelezen hebben). Dat doen ze voor de arbeidswaardetheorie, die nogal rammelt, Marx’ verwachting dat de winstvoet structureel zou dalen, hetgeen niet waar is gebleken, en de utopie van het communisme, die Marx trouwens in een heel ander epistel heeft geuit. Nee, ik ben het boek heel goed gaan lezen om het kapitalisme beter te begrijpen. En dat lukte door tussen de regels door te lezen hoe Marx het opkomende kapitalisme in zijn eigen tijd en omgeving zag functioneren."

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen