Dr. Maya Wind's krachtige oproep tot verantwoordelijkheid aan Erasmus Universiteit

Boekbespreking en paneldiscussie met docenten en studenten
Igor Vershinsky

Als onderdeel van een boekentournee langs Nederlandse universiteiten, bezocht Wind Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) om haar boek uit 2024, "Towers of Ivory and Steel: How Israeli Universities Deny Palestinian Freedom" (Verso), te bespreken. Het boek is gericht op “het onthullen hoe Israëlische universiteiten verstrikt zijn met Israëlische onderdrukkingssystemen.” Een panel van studenten en academici reageerde op Winds werk en maakte verbindingen met de situatie in Nederland en aan de EUR.

Dr. Maya Wind, die zichzelf omschreef als "een Joodse Israëlische, de kleindochter van Holocaustoverlevenden", sprak op 17 mei 2024 voor een volle zaal van meer dan 250 mensen op campus Woudestein: "Israëlische universiteiten zijn medeplichtig aan genocide. En onze eigen universiteiten – inclusief hier in Rotterdam en elders in Nederland – die hen steunen, legitimeren, financieren en studenten daar naartoe sturen voor semesters, zijn allemaal betrokken. En dat geldt ook voor ons allemaal. Maar dit opent ook de deur voor ons om effectief in te grijpen. We hebben macht. Alle studenten hier en de docenten die hen steunen: bedankt dat jullie ons laten zien hoeveel macht we hebben. Omdat we enorme macht hebben, kunnen we onze eigen universiteiten verantwoordelijk houden voor de waarden die ze beweren te handhaven."

Haar woorden maakten indruk bij veel studenten en docenten, die op een regenachtige vrijdagavond en een grotendeels verlaten campus kwamen om Wind en andere deelnemers te horen discussiëren over de banden van de EUR met Israëlische universiteiten tijdens het evenement "Towers of Ivory and Steel: Scrutinising our university's complicities and possibilities." Andere mensen volgden de online livestream.

De vele kanten van medeplichtigheid

Winds werk documenteert zorgvuldig de verschillende manieren waarop Israëlische universiteiten structureel betrokken zijn bij de acties van de Israëlische staat en de IDF (Israel Defense Forces). Deze instellingen, toont Wind aan, huisvesten militaire academies en trainingsprogramma's. Ze ontwikkelen ook wapens en juridische interpretaties om IDF-aanvallen te rechtvaardigen. Hun medeplichtigheid strekt zich uit tot verschillende academische velden, waaronder archeologie, waar onderzoek wordt gebruikt om Palestijnse geschiedenis te wissen, en Midden-Oostenstudies, waar Arabisch wordt onderwezen als een "vreemde taal" voor bezetting. Universiteitscampussen zelf zijn strategisch geplaatst op de ruïnes van Palestijnse dorpen en dienen als voertuigen voor verdere Israëlische expansie, legt Wind uit.

Scholasticide

Hoewel het hoger onderwijs in Israël instrumenteel is voor de Israëlische staat, betoogde Wind dat "Palestijns onderwijs altijd als een bedreiging voor zijn heerschappij is beschouwd, dus heeft het [de Israëlische staat] het op elke mogelijke manier doelgericht aangevallen." Sinds oktober 2023 is deze "scholasticide" geïntensiveerd en heeft geleid tot de vernietiging van alle universiteiten in Gaza. Zoals Wind uitlegde: "Het is niet alleen dat Israël probeert het Palestijnse volk uit te roeien, maar ook eeuwen van kennisproductie, cultuur, geschiedenis, die centraal staan voor wie zij zijn als volk."

Universiteiten die de genocide actief ondersteunen

Hoe reageren Israëlische universiteiten op deze scholasticide? Wind legde uit: "Geen enkele Israëlische universiteitsadministratie heeft op enig moment de Israëlische regering opgeroepen om te stoppen met het bombarderen van Palestijnse universiteiten en de totale vernietiging van het Palestijnse hoger onderwijs. En dit is niet toevallig, want Israëlische universiteiten zijn niet alleen al decennialang, en opzettelijk, pijlers van de Israëlische koloniale heerschappij en apartheid. Israëlische universiteiten ondersteunen momenteel actief deze genocide."

Het tot zwijgen brengen van kritische stemmen

Wind verwees ook naar het tot zwijgen brengen van kritische stemmen in Israëlische universiteiten, die zij beschreef als "actief in de weg staan van verandering." "Ze onderdrukken – en steeds gewelddadiger – Palestijnse organisatie voor bevrijding op hun campussen." Ze verwees specifiek naar de langdurige vervolging van een van haar mentoren aan de Hebreeuwse Universiteit, professor Nadera Shalhoub-Kevorkian, "een stralende en moedige feministische geleerde," die is beschuldigd van opruiing en wiens werk door de politie in beslag is genomen. "Alleen internationale zichtbaarheid zal haar veilig houden voor Israëlisch staatsgeweld," zei Wind.

Hoewel Winds boek nieuw is, bleef de auteur het publiek eraan herinneren dat de kernbevindingen al decennia worden benadrukt door Palestijnse geleerden. Deze geleerden hebben ook de Palestijnse Campagne voor de Academische en Culturele Boycot van Israël (PACBI) ontwikkeld, een "routekaart" voor Israëlische universiteiten om hun medeplichtigheid te stoppen en voor universiteiten wereldwijd om hen ter verantwoording te roepen.

Het hele evenement, inclusief de bijdragen tijdens de paneldiscussie, kan opnieuw worden bekeken in deze video.

Towers of Ivory and Steel | Panel discussion with Dr Maya Wind

Paneldiscussie

Tijdens het evenement aan de EUR werd Wind geïntroduceerd door Dr. Dina Zbeidy, docent en onderzoeker aan Hogeschool Leiden, die Wind kent sinds ze beiden studenten en activisten waren aan de Columbia University in de VS. Wind deelde vervolgens het panel met andere academici en studenten. Rosalba Icaza, professor in Global Politics, Feminisms and Decoloniality aan het International Institute for Social Studies (ISS) van Erasmus Universiteit, verbond Winds boek met internationale inspanningen om de pedagogische benaderingen en ethische fundamenten van de universiteit te herzien.

Bijdragen van andere academici en studenten

In een vooraf opgenomen bericht benadrukte Davarian Baldwin, Paul E. Raether, Distinguished Professor of American Studies aan Trinity College (Hartford, Connecticut, VS), Winds belangrijke bijdragen aan ons begrip van de politieke en economische rol van universiteiten in hedendaagse samenlevingen. Studentenleden van de Universiteitsraad Aki Negate en Tom van Dijken spraken over de belangenbehartiging, kritische educatieve betrokkenheid en activisme van studenten in Gaza.

Organisatoren en moderator

Het evenement werd georganiseerd door een groep academici van vier verschillende EUR-campussen. Twee van hen, Jeff Handmaker (International Institute of Social Studies) en Zara Sharif (Erasmus University College), koppelden Winds zorgen aan de bestaande connecties van EUR met Israëlische universiteiten en de protesten van EUR-studenten daartegen. De moderator was Jiska Engelbert (Erasmus School of Social and Behavioural Sciences), themaleider van het Vital Cities and Citizens EUR-initiatief, dat het evenement mede sponsorde samen met het Legal Mobilization Platform.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen