In een interview met De Volkskrant bespreekt Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels en prestaties aan Erasmus School of Economics, de resultaten van zijn onderzoek naar zogeheten ‘bullshit jobs’. Nu de krapte op de arbeidsmarkt aanhoudt, wordt nog duidelijker welke banen essentieel zijn of niet.
Het mag geen nieuws meer heten: op de arbeidsmarkt is sprake van grote krapte. Het gevolg hiervan is bij veel bedrijven merkbaar. Essentiële processen komen soms in gevaar, waardoor personeel in andere onderdelen van het bedrijf bij moeten springen om te voorkomen dat sommige taken niet uitgevoerd worden. Hoogleraar Dur geeft aan dat bedrijven keuzes moeten maken: ‘nu de personeelskrapte in steeds meer sectoren de dienstverlening in gevaar brengt, kijken organisaties scherper welke taken echt in de lucht moeten worden gehouden. Die koffer moet op de band, terwijl de marketing wel een dagje kan wachten.’
Nut van de baan van de bijspringers
De mensen die bijspringen, komen vaak van afdelingen die zich meer op de achtergrond bevinden: marketeers, mensen van de HR-afdeling en planners. Duidelijk is dat de taken van deze functies niet dezelfde urgentie kennen als de functies die de bijspringers tijdelijk vervullen. Sommige banen worden echter zelfs door de werknemers zelf beschouwd als zinloos, ontdekte hoogleraar Dur: 10 procent van alle werknemers vindt zijn of haar baan nutteloos. Vooral op PR-afdelingen, in de marketing en bij bedrijven waar de processen zeer gefragmenteerd zijn vinden mensen hun baan zinloos. Volgens Dur is dit moment van krapte het moment om op zoek te gaan naar zinvoller werk, zowel voor organisaties als werknemers.
- Professor
- Meer informatie
U kunt het volledige artikel van De Volkskrant, 26 juli 2022, hier lezen.
- Gerelateerde content