Dit weekend gaat de zomertijd in en dat betekent dat we een uur minder kunnen slapen. Helemaal niet gezond, zeggen slaapexperts van het Erasmus MC. Zij leggen uit waarom de zomertijd niet gezond is. Niet alleen aankomend weekend, maar gedurende de hele zomer.
“Minder slaap is op de korte termijn niet erg. Maar op de lange duur kan het tot hart- en vaatziekten lijden en tot een verhoogd risico op overgewicht", zeggen senior slaaponderzoeker dr. Heidi Lammers-van der Holst en hoogleraar chronobiologie & gezondheid prof. Bert van der Horst in het AD.
Fouten maken
Zomertijd zorgt ervoor dat alle zeventien miljoen Nederlanders vanaf maandag een uur eerder opstaan in vergelijking met hun normale licht/donkerroutine. Zo'n eerste week van de zomertijd loopt er meer spaak dan normaal. Lammers-van der Holst: “Het aantal ongevallen neemt toe. Dat laat onderzoek zien. Er worden meer fouten gemaakt, omdat mensen minder alert zijn.”
De biologische klok past zich lastig aan
“Onze biologische klok is heel rigide. Die laat zich niet zomaar aanpassen. Dat duurt even. Hoelang verschilt van persoon tot persoon. Het kost gauw dagen voor ons ritme is aangepast. Sommige mensen hebben er weken last van." Als tip geven de onderzoekers om dagen voordat de zomertijd ingaat, een kwartiertje eerder naar bed te gaan.
Ook tijdens zomertijd last
Hoogleraar Bert van der Horst legt in Studio Erasmus uit dat we ook tijdens de zomertijd niet genoeg slaap krijgen: “We staan een uur eerder op, maar onze biologische klok schuift niet helemaal mee. Dat betekent dat we eerder opstaan, maar niet eerder naar bed gaan. Daardoor slapen we op doordeweekse dagen vaak te weinig.” Uiteindelijk loop je hierdoor een hoger risico op allerlei aandoeningen.