Ronald Huisman, hoogleraar Sustainable Energy Finance aan Erasmus School of Economics, trad op in de VPRO programmareeks: Tegenlicht Meet Up, in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Het thema van de avond was de natuur als businessmodel.
In het programma werd het Emission Trade System (ETS) vergeleken met een stoelendans. Er wordt gestart met heel veel stoelen en gaandeweg gaan er steeds meer stoelen weg. Huisman ziet dit als een goede vergelijking. De oorsprong van het ETS ligt bij het Kyotoprotocol, waarbij landen hebben toegezegd hun uitstoot te willen verlagen. In het begin was het idee dat overheden per jaar een bepaald aantal emissierechten zouden weggeven. Elk opvolgend jaar zouden er dan rechten weggehaald worden, iets wat kan worden vergeleken met een stoelendans. Het probleem is hier echter dat er geen schaarste ontstaat, aangezien er een overschot aan rechten is. De prijs van de rechten blijkt daarnaast nog steeds niet genoeg en zou volgens studies nog veel hoger moeten liggen.
Er is een verband te zien tussen de hoogte van het ETS en de totale uitstoot. Er zijn echter ook nog andere factoren die meespelen. Zo zijn er steeds meer bedrijven die buiten het ETS om ook nog bezig zijn met verduurzaming. Ook lijkt er sprake te zijn van ethisch kapitalisme, waarbij er gekozen worden voor greed op lange termijn in plaats van korte termijn. Er zijn nu ook steeds meer pensioenfondsen die ervoor kiezen om in impact te investeren.
Om het systeem daadwerkelijk te laten werken zou er gebruik moeten worden gemaakt van een carbon killer idee. Op het moment dat er nieuwe rechten vrijkomen, dienen de oude rechten dan vernietigd te worden. Zo wordt het overschot tegengegaan en gaat de prijs door schaarste omhoog.
- Professor
- Meer informatie
De volledige aflevering van VPRO, 4 december 2024, kunt u hier bekijken.