De psychische gevolgen van koopkrachtsverlies

Het NRC
Robert Dur

In een recentelijk gepubliceerd artikel van het NRC gaat Robert Dur, hoogleraar economie aan Erasmus School of Economics, in op de psychische gevolgen van het verlies van koopkracht. Een beknellende economische situatie heeft grote gevolgen voor de mentale gezondheid van huishoudens, aldus Dur.
 

Als gevolg van de huidige energiecrisis en hoge inflatie hebben veel Nederlandse huishoudens last van koopkrachtsverlies. Het resultaat daarvan is gedragsverandering. Zo kiezen veel huishoudens voor meer economische zekerheid door bijvoorbeeld over te stappen naar een vast contract in plaats van freelancen, aldus de hoogleraar. Deze financiële stress kan leiden tot mentale problemen, vooral bij huishoudens met lagere inkomens. ‘Studies laten zien dat er een verband is tussen economische recessies en zelfmoorden – vooral in landen met een zwak sociaal vangnet’, stelt Dur zelfs.

Vooral onder jongeren speelt zich bovenstaand probleem op grote schaal af. Zo zegt de hoogleraar dat dergelijke financiële stress onder jongeren een levenslang effect hebben. Bovendien stelt hij dat deze jongeren vaak een stuk linkser worden op het gebied van inkomensherverdeling. ‘Mensen tonen meer compassie voor anderen die het minder hebben’, concludeert de hoogleraar.

Professor
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van het NRC, 25 november 2022, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen