De onsociale elite

RTL Nieuws
Erasmus School of Economics

Op de plannen van de bouw van een hospice in Bloemendaal en een asielzoekerscentrum voor alleenstaande jongeren in Aerdenhout en Heemstede werd negatief gereageerd door de omwonenden. Dit roept de vraag met zich mee of rijke mensen minder sociaal zijn dan arme mensen. Een van de experts die aan het woord komt is gedragseconoom Jan Stoop, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics. 

De omwonenden dreigden in dit geval te procederen tot aan de Hoge Raad, waardoor de initiatiefnemers van het hospice het niet meer zagen zitten. Uit onderzoek blijkt echter dat rijke mensen niet per se minder sociaal zijn. Stoop geeft aan dat rijke mensen anders demonstreren. Ze zullen niet de straat op gaan, maar dreigen sneller met een rechtszaak. Daarnaast hebben de rijken vaak betere connecties, waardoor die manier van protesteren meer impact heeft. 

Stoop heeft zelf onderzoek uitgevoerd door enveloppen, zowel lege als gevuld met 20 euro, ‘verkeerd’ te bezorgen, zowel bij de rijken als bij de armen. Hieruit bleek dat de rijken deze vaak terugstuurden, terwijl dat bij de armen uitbleef. Stoop geeft ook aan dat uit psychologisch onderzoek is gebleken dat de rijken veel meer met zichzelf bezig zijn. Ze hebben meer te verliezen, dus ook meer wat ze proberen te beschermen. 

Universitair Hoofddocent
Jan Stoop, universitair hoofddocent aan Erasmus School of Economics.
Meer informatie

U kunt het volledige artikel van RTL Nieuws, 30 augustus 2024, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen