De morele vakantie van de avondklok-relschoppers

In een bijdrage in Erasmus Magazine schrijft Frank Weerman, hoogleraar Jeugdcriminologie aan Erasmus School of Law, over het criminologisch perspectief op de nationaal verspreide rellen van de afgelopen periode.

Weerman vindt het opmerkelijk dat er na de demonstraties naar aanleiding van het invoeren van een avondklok ook plunderingen plaatsvonden. Dit wijst er volgens Weerman op dat de aanwezige jongeren zich vrij voelden om dingen te doen die ze normaal zouden laten. Een term als ‘morele vakantie’, zoals dit fenomeen eerder is genoemd, dekt hierbij de lading, aldus Weerman.

Uit eerder onderzoek van Weerman blijkt dat sociale media één van de oorzaken is van de daling in jeugdcriminaliteit. Maar volgens Weerman sociale media een versterkende rol kan hebben door het aanzien van criminaliteit op deze platforms spreekt dit echter niet tegen: “doordat jongeren meer tijd online besteden, zijn ze minder op straat gaan hangen”. Weerman vermoedt dat er groepen zijn in de maatschappij die gevoeliger zijn dan andere groepen voor dit soort groepsdruk via sociale media.

Meer informatie

Lees het volledige artikel in Erasmus Magazine hier

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen