De Hemline-index: waar of niet waar?

Er is een nieuwe trend gestart op TikTok: De-influencing. Volgens sommigen is dit een voorbode van een recessie. Is het inderdaad mogelijk om conjunctuurcycli te voorspellen via populaire cultuur? In het licht van deze vraag wordt Philip Hans Franses, hoogleraar toegepaste econometrie aan Erasmus School of Economics, in een interview door De Morgen (1 maart 2023) gevraagd naar zijn onderzoek naar de hemline-index en de economie.

Een van de bekendste voorbeelden van het voorspellen van conjunctuurcycli via populaire cultuur is door te kijken naar de hemline-index. Deze index houdt in dat de lengte van vrouwenrokken negatief correleert met de beurs. Het gerucht gaat dat de eerste persoon die melding maakte van een correlatie tussen roklengte en economische omstandigheden, de econoom George Taylor was. Dat was al in 1926.

Om te testen of er enige geldigheid is voor deze theorie, voerden Franses en zijn toenmalige studente Marjolein Baardwijk een onderzoek uit met behulp van empirische tests nadat het Franse modetijdschrift L'Officiel hun archieven vanaf 1921 had gedigitaliseerd. De onderzoekers codeerden alle modereportages en vergeleken die met economische conjunctuurgegevens van het National Bureau of Economic Research (NBER). Uit hun onderzoek bleek dat de hemline-index stadssage is: een mooi verhaal zonder realiteitswaarde.

Toch merkt de hoogleraar op dat je uit de studie voorzichtig kunt concluderen dat de mode de economie met ongeveer drie jaar volgt - dat na een paar jaar economische voorspoed de rokken korter werden, hoewel zelfs dat effect klein was. In dat opzicht zou je kunnen stellen dat de lange rokken die we nu zien het gevolg zijn van de dip die we tijdens de covidepandemie hebben meegemaakt, maar niet dat die roklengtes een recessie voorspellen.

Professor
Meer informatie

Voor het volledige item van De Morgen, 1 maart 2023, klik hier.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen