In een recentelijk artikel van Het Financieele Dagblad gaat Robert Dur, hoogleraar economie van prikkels en prestaties aan Erasmus School of Economics, in op de kritiek op het neoliberalisme. Vaak bestaat deze kritiek namelijk uit behoorlijk wat mythes en onwaarheden, aldus Dur.
In de jaren ’30 was het neoliberalisme het antwoord op een volledig vrije markt. Er was daarbij één grote, centrale overheid die optrad als marktmeester. Het neoliberalisme heeft echter een zeer slechte naam gekregen, omdat neoliberalen ervan verweten worden naar volledig vrije markten en ‘roofkapitalisme’ te streven. Ook wordt neoliberalisme vaak gelijkgesteld aan de economische wetenschap. De hoogleraar zegt hierover het volgende: ‘dat wordt in de beroepsgroep als ergerlijk ervaren. Als je het definieert als een heilig geloof in marktwerking, dan voelen economen zich niet aangesproken. Die doen juist veel onderzoek naar marktfalen.’
Mythes in de kritiek op neoliberalisme
Dur ziet twee mythes in de kritiek op het neoliberalisme. De eerste is dat meer marktwerking de belangen van het grootkapitaal dient. Dit zit echter anders. Het zijn juist multinationals die niet profiteren van een streng kartelbeleid; het zijn de consumenten die profiteren. ‘Pro-marktwerking is niet gelijk aan pro-business’, aldus de hoogleraar.
Pro-markt gelijkstellen aan een kleine overheid is volgens hem ook een mythe. Een grote overheid kan gewoon samengaan met een (relatief) vrije marktwerking. ‘Als je als samenleving veel geeft om gelijkheid, moet je herverdelen. Maar dat staat marktwerking helemaal niet in de weg. Hetzelfde geldt voor hoge uitgaven aan onderwijs en zorg’, zegt Dur.
- Professor
- Meer informatie
U kunt het volledige artikel van Het Financieele Dagbald, 20 januari 2023, hierboven downloaden.