Annelien Bredenoord is nu iets meer dan 100 dagen rector magnificus van Erasmus Universiteit Rotterdam. Hoog tijd dat ze aanschuift bij Studio Erasmus, de talkshow van de universiteit. In een gesprek wijdt ze uit over haar werk als ethicus, de coronacrisis en haar wensen voor de universiteit van de toekomst.
“Een ethicus is gespecialiseerd in het nadenken over ethische dilemma’s. Een gewoon dilemma wordt een ethisch dilemma als er fundamentele waarden en normen in het spel zijn”, vertelt Bredenoord. “Bijvoorbeeld vlees eten terwijl je weet dat er dieren voor sterven. Een ethicus haalt als het ware de kluwen van emoties, intuïties, argumenten, zinnige en onzinnige informatie uit elkaar.”
Een gloriemoment van de wetenschap
Ethische dilemma’s kwamen veel voorbij in de afgelopen twee jaar. Bredenoord ontwikkelde een college ‘corona ethiek’, om mensen te helpen hun problemen te ordenen. Ze vindt dat veel wetenschappers goed hun kennis hebben gedeeld tijdens de coronacrisis: “De wetenschap heeft behandelingen ontwikkeld, beleid geïnformeerd en een vaccin ontwikkeld. Zonder de wetenschap hadden we nog zeven jaar doorgemodderd en waren er veel meer mensen overleden en ziek geworden.” Wat nog wel beter kan, is uitleggen dat wetenschap ook voortbouwende kennis is en waarschijnlijkheidsuitspraken doet. Ze besluit: “Ik denk echt dat dit het gloriemoment van de wetenschap is.”
Inzicht in politieke besluitvorming
De universiteit van de toekomst vormgeven is een van de redenen waarom Annelien Bredenoord rector magnificus werd van Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast wilde ze juist in Rotterdam rector worden vanwege de impact strategie van de universiteit. Wetenschap heeft een belangrijke rol in het voeden van beleidsmakers en politici, die de problemen moeten oplossen. Dat Bredenoord ook Eerste Kamerlid is voor D66 is volgens haar een voordeel: “Omdat ik weet hoe die politieke besluitvorming gaat, waar stopt de rol van wetenschapper en waar begint de rol van de politicus.”
Meer waardering voor andere carrièrepaden
De universiteit van de toekomst brengt problemen in de samenleving in kaart, helpt interpreteren, en ontwikkelt en experimenteert met verschillende interventies. Maar dat niet alleen, het is ook een plek waar meer waardering is voor andere carrièrepaden. Bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs, leiderschap of impact in de maatschappij. Ze benadrukt dat carrière maken in de wetenschap echter nooit makkelijk zal zijn: “Het is altijd een omgeving waarin mensen uitgedaagd worden het beste uit zichzelf te halen.”
En meer geld
Tot slot wordt het financieringsvraagstuk van universiteiten aangesneden: “Ik wil meer geld”, zegt ze in reactie op de vele tijdelijke contracten waar jonge onderzoekers op werken. De financiering van universiteiten in namelijk niet geleidelijk opgegaan met de stijging van het aantal studenten. Daarnaast spreekt ze de wens uit om meer instrumenten te hebben om de instroom van studenten te kunnen beheersen, op de plekken waar dat nodig is, omdat de kwaliteit van een studie in het geding is.
- Gerelateerde content
- Gerelateerde links
- Profiel prof.dr. Annelien Bredenoord