Compulsief gokgedrag en Robinhood

Erasmus School of Economics

In een artikel van NRC weidt Ruben Cox, universitair docent Finance aan Erasmus School of Economics, uit over de toename van particuliere investeerders en de populariteit van investeringsapps die investeren tot een spel maken (gamification).

Volgens de Autoriteit Consument en Markt (AFM) kent de bezigheid investeren hoogtijdagen: in 2020 zijn 160.000 mensen begonnen met investeren, wat optelt tot een totaal van 1,6 miljoen investerende particuliere investeerders in Nederland. Meer dan de helft van de nieuwe investeerders is 35 jaar of jonger. Vanwege lage rentepercentages, verveling en lagere uitgaven vanwege de pandemie, is het gebruik van investeringsplatforms zoals Robinhood explosief toegenomen.

Gamification

Dit heeft tot de zogeheten 'gamification' van investeren geleid. Cox legt het begrip gamification als volgt uit: 'Bij gamification moet je denken aan uitnodigende elementen die echt aan games raken. Denk aan een verhaallijn in een app waarin je een level verder kunt komen. Of aan badges die je ‘wint’ door achievements, iets doen of bereiken zoals handelen in bepaalde markten of producten. Maar ook bijhouden van een wekelijkse ranglijst in een beursspel is echt iets wat gedrag beïnvloedt. Het daagt bepaalde mensen uit bovenaan die ranglijst te komen, zeker de wat jongere doelgroep'.

Deze gamification heeft negatieve consequenties, aangezien het mensen aanzet tot het doen van riskante investeringen. Agressieve marketingtechnieken worden ingezet om mensen zeer volatiele cryptovaluta te doen kopen, aandelen waar men nauwelijks of niets van afweet en investeringsproducten die gebruikmaken van een hefboom zoals turbo's. Volgens onderzoek van Cox vertoont 7 procent compulsief en verslaafd gedrag: 'Zij hadden moeite om te stoppen. Daarbij kan je parallellen met een gokverslaving trekken'.

Over Ruben Cox

Gastdocent Dr Ruben Cox specialiseert zichzelf in gedragseconomie met toepassingen op consumentenfinanciën en toezicht op financiële markten. Hij combineert zijn aanstelling aan Erasmus School of Economics met die van Lead in het departement Non-Financial Risk Strategy and Digitalization bij ING. Voordat hij werkzaam werd bij ING, was Ruben Senior Supervision Officer and Project Manager bij de Autoriteit Consument en Markt (AFM) bij de divisie Capital Markets and Expert Centre. Hij is betrokken geweest bij het herinrichten en implementeren van supervisiestrategieën in meerdere sectoren. Hij geeft les in Corporate Finance en Business valuation.

Meer informatie

U kunt het volledige artikel van NRC, 15 mei 2021, hier lezen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen