Carolina Obispa brengt ‘voor de verandering’ kennis naar de straat

Jan van der Ploeg

Ze wilde als kind psycholoog worden. Niet zo verwonderlijk, want Carolina Obispa (28), geboren in Curaçao, was vroeger al de ‘praatpaal’ van de school: “Ik kon goed luisteren, ik begreep mijn klasgenoten en was in staat ze te motiveren.” Uiteindelijk is ze socioloog geworden. Al ging dat niet vanzelf: “Ik ben door een diep dal gegaan. Maar ik heb geleerd wie ik ben en wat ik als persoon anderen kan bieden. Ik wil mensen met weinig kansen helpen. Mensen waartegen gezegd wordt: jij redt het niet.” 

Op de middelbare school zat Carolina zelf in zo’n positie. Door haar thuissituatie volgde ze maar weinig lessen. “Ik had ook geen boeken, puur omdat we er het geld niet voor hadden. Ik leende ze van klasgenoten om stiekem de lesstof te kopiëren.” En ze bleek niet de enige. Later ontdekte ze dat veel kinderen op Curaçao kansen missen vanwege armoede. Carolina: “Curaçao is mijn thuis, maar er is wel verandering nodig.” 

Engaging Public Issues 

Met haar bachelor Sociologie brak voor Carolina een nieuwe periode aan. “Rotterdam is multicultureel. Juist in die omgeving heb ik geleerd mezelf te zijn. Dat werd alleen maar sterker toen ik de master Engaging Public Issues ging doen. Ik ben een dromer en iemand die het graag anders doet. Tijdens deze master kreeg ik die ruimte: ik kreeg handvatten om problemen vanuit een ander perspectief te benaderen. In de master ging het om dezelfde theorie als in de bachelor, maar dan toegepast op mijn interesses. Daardoor ontdekte ik wat ik zelf met die kennis kon.” Dat inzicht vindt Carolina onbetaalbaar. Ze voegt er voor andere studenten dan ook graag aan toe: “Als je kritisch denkt en dingen in de wereld wil veranderen: ga deze master doen!”  

Silent violence 

Carolina neemt de lessen uit haar leven en opleiding mee in de praktijk. Ze deed mee aan projecten die ‘silent violence’ (geweld dat verborgen blijft) bespreekbaar maken. Met Concent in the City bijvoorbeeld. Dat gaat over straatintimidatie en over veiligheid in Rotterdam. Vanuit een praktische aanpak spreekt ze met mensen. “Dan hoor je de verhalen achter onveilige plekken in de stad. Doordat het persoonlijk wordt, zet het mensen aan het denken over grenzen, over eigen gedrag en over de oorzaak daarvan. Waarom doe ik ’s nachts mijn earpods in, heb ik mijn sleutels in de hand en kijk ik naar beneden? Ik wil dat het gesprek verschuift van ‘don’t get raped’ naar ‘don’t rape’. Met mijn wetenschappelijke kennis heb ik iets toe te voegen.” Carolina doe dat het liefst met projecten op straat, tussen de mensen. Zo maakt ze haar wetenschappelijke kennis toegankelijk voor anderen. “Want de universiteit is een plek waar je opgeleid wordt, maar het gaat er uiteindelijk om wie je bent buiten de campus.” 

Anker neerlaten 

Met haar net opgerichte bedrijf WhatKnow gaat Carolina in op de vraag ná een protest: ‘Wat nu?’ Wat doen we na het protest? “Ik wil kennis vertalen zodat mensen het begrijpen, zelf creatief worden en in actie komen. Op verschillende plekken in de wereld start ik kleine kenniscentra op. Zo maak ik ruimte voor verbinding tussen culturen, zodat mensen elkaar zonder vooroordeel leren zien. Met WhatKnow laat ik op de plekken waar ik ben een anker neer en deel ik kennis die iedereen begrijpt. Kennis die iedereen inspireert.” 

Meer informatie

Dit interview verscheen eerder in Spark magazine. Dit magazine is voor studenten, alumni en partners van ESSB en laat de positieve impact zien die het onderwijs en onderzoek van de facuteit hebben op de samenleving.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen