Bijna drieduizend scholieren aan de slag met wetenschap via Erasmus Universiteit

Maandag 2 juli sluit het Walburg College als laatste van de vijf deelnemende scholen het Erasmus Research Programme van dit collegejaar af. De afgelopen maanden deden ruim honderd vwo5-scholieren mee aan dit uitdagende programma. Ze pasten de werk- en denkwijze van de onderzoekscyclus toe voor de opzet en uitwerking van hun profielwerkstuk. In totaal gingen het afgelopen jaar 2974 basischoolleerlingen en middelbare scholieren uit de regio aan de slag met een van de lesprogramma’s van het Wetenschapsknooppunt EUR.

Het Wetenschapsknooppunt EUR brengt wetenschap naar de klas. In verrijkende lesmodules voor leerlingen tussen 8 en 15 jaar en hun leerkrachten wordt wetenschappelijk denken tastbaar gemaakt. Het Wetenschapsknooppunt EUR is gespecialiseerd in onderzoekend leren voor plusklassen en individuele hoogbegaafde leerlingen en begeleidt ook (aankomende) leerkrachten. Thomas Moore Hogeschool is partner. Sinds de start in 2010 heeft het Wetenschapsknooppunt ruim 10.000 leerlingen en hun docenten bediend.

Het Wetenschapsknooppunt gaat daarbij uit van de didactiek van het onderzoekend leren. Leerlingen worden daarbij gestimuleerd om zelf actief kennis te vergaren, door vragen te stellen, door onderzoek te doen en zo tot oplossingen te komen. Het accent ligt dus, naast het opdoen van kennis, op het aanleren van onderzoeksvaardigheden en het ontwikkelen van een onderzoekende houding.

Pilot ‘Wie ben ik, wie ben jij?’ geslaagd

Nieuw het afgelopen jaar was de pilot ‘Wie ben ik, wie ben jij?’. Speciaal voor kinderen van de Rotterdamse bassischool de Catamaran, die nog niet zo lang in Nederland wonen en de taal nog niet volledig beheersen, ontwikkelde het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit een lessenserie onderzoekend leren. Het thema van deze nieuwe lessenreeks is ‘Wie ben ik, wie ben jij?’. Er wordt met de leerlingen gewerkt aan taalontwikkeling door spelenderwijs onderzoek te doen naar gevoelens, gedachten en gedrag.

Les op de universiteit, of een wetenschapper in de klas

Het Wetenschapsknooppunt heeft inmiddels een breed aanbod aan programma’s ontwikkeld. Het Erasmus Science Programme voor leerlingen uit de 3e klas van het vwo, het Erasmus Research Programme voor profielwerkstukken, het Erasmus Discovery Programme voor de onderbouw van de middelbare school, het Erasmus Junior College voor de basisschool met diverse lessenreeksen rond de thema’s Gaming, Rechten, Filosofie, Economie, Psychologie en Geneeskunde. Ook konden de kinderen diverse kindercolleges volgen. Het afgelopen schooljaar gingen die onder andere over mediawijsheid en reclame. Tot slot presenteert het Wetenschapsknooppunt workshops.

Scholen die geïnteresseerd zijn in wetenschap in de klas via de Erasmus Universiteit kunnen contact opnemen met Tilly Schildt, T (010) 408 2714. Aanmelden voor een of meerdere arrangementen voor volgend schooljaar kan vanaf nu!

Meer informatie

Persvoorlichting Erasmus Universiteit Rotterdam, T (010) 4081216 of E press@eur.nl

Meer nieuws ontvangen? Schrijf je in voor de Erasmus Nieuwsbrief

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen