Bezuinigingen zullen direct leiden tot een verlies aan talent in de Nederlandse academische wereld

Inzichten uit de (Re)Searching Diversity Podcast

In lijn met de visie van EUR en ESSB biedt de (Re)Searching Diversity Podcast echte verhalen over wie een succesvolle onderzoeker en docent in het hoger onderwijs kan zijn. Diversiteit en representatie zijn essentieel om baanbrekend onderzoek, uitstekend onderwijs en substantiële maatschappelijke impact te garanderen. Drie van deze verhalen benadrukken ook de mogelijke gevolgen van geplande bezuinigingen van de overheid op het Nederlandse hoger onderwijs, die het academische talent in de hele sector dreigen uit te hollen.

De voorgestelde overheidsbezuinigingen op het Nederlandse hoger onderwijs zullen naar verwachting ingrijpende, langdurige effecten hebben op onderzoek, onderwijs en innovatie. Er zijn plannen om de instroom van internationale studenten aanzienlijk te verminderen. De trends in internationale instroom zijn moeilijk te voorspellen, vooral gezien de verwachte invoering van de nieuwe internationaliseringswet, waarvan het doel is om het aantal Engelstalige studies te verminderen. Dit zou buitenlandse studenten kunnen afschrikken. De gevolgen hiervan zijn nog niet te overzien, maar het is mogelijk dat de daling groter zal zijn dan verwacht, wat kan leiden tot nog grotere bezuinigingen.

Hieronder kun je naar drie inspirerende verhalen van succesvolle internationale sociale wetenschappers luisteren, die hun unieke academische ervaringen delen in de ReSearching Diversity Podcast. Zonder toegang tot internationale kansen zouden deze wetenschappers misschien nooit de mogelijkheid hebben gehad om hun academische dromen na te jagen, laat staan bij te dragen aan de diversiteit van (Nederlandse) universiteiten. Het is belangrijk om te benadrukken dat deze wetenschappers het belang vertegenwoordigen van een studentenpopulatie die verschillende levenservaringen weerspiegelt: als internationale student, eerste generatie hoger onderwijsstudent, multidisciplinaire student en student uit een maatschappelijke minderheidsgroep.

Ervaringen van internationale en eerstegeneratiestudenten in het hoger onderwijs

Sauro Civitillo is universitair docent aan de Universiteit Utrecht. In aflevering 6 van seizoen 2 van de (Re)searching Diversity Podcast legt hij uit hoe zijn ervaringen als internationale student in Nijmegen en als internationale Ph.D.-student en postdoc in Duitsland de weg hebben vrijgemaakt voor zijn succesvolle carrière als onderzoeker naar discriminatie in het onderwijs in heel Europa.

Naast zijn internationale ervaring deelt Sauro zijn ervaringen als eerste-generatie student, wat betekent dat hij de eerste in zijn familie was die naar de universiteit ging en een academische carrière volgde. Het hebben van meerdere baantjes tijdens zijn studie – alleen al om de huur en collegegeld te kunnen betalen – stelde hem in staat waardevolle levenservaringen en werkervaringen buiten de academische wereld op te doen, maar bereidde hem ook voor om een ervaren en veelzijdige werknemer aan de universiteit te worden. Voordat hij op 31-jarige leeftijd de plotselinge keuze maakte om onderzoeker te worden, had hij al drie masterdiploma’s behaald (iets wat ondenkbaar zou zijn in tijden van de "langstudeerboete"), wat zijn doorzettingsvermogen in het hoger onderwijs en zijn toewijding aan de wetenschap benadrukt.

Multidisciplinaire studentenervaringen

Hoewel interdisciplinariteit de afgelopen jaren een vereiste is geworden in academische subsidieaanvragen, belemmeren de langstudeerboete en de mogelijke bezuinigingen op gespecialiseerde, interdisciplinair gerichte (en vaak kleinschalige) programma’s en cursussen studenten direct om zich tijdens hun studie met meer dan één academische discipline bezig te houden. In aflevering 1 van seizoen 3 van de (Re)searching Diversity Podcast reflecteert Laura Taylor (universitair docent aan University College Dublin, Ierland) op hoe het volgen van een breed scala aan vakken en studieprogramma’s haar heeft gevormd als onderzoeker; van haar werk voor mensenrechten en vredesopbouw met NGO’s in Guatemala en Nepal, het studeren en doceren aan de universiteit, tot het uiteindelijk volgen van een Ph.D.-programma in zowel vredestudies als psychologie. Laura benadrukt hoe haar multidisciplinariteit en levenservaringen van cruciaal belang zijn geweest om complexe vraagstukken zoals de handelingscapaciteit van kinderen bij hun reactie op conflicten, geweld en oorlog aan te pakken.

Ervaringen van studenten met een maatschappelijke minderheid

Bezuinigingen raken niet alleen de studenten, maar hebben ook grote invloed op het onderwijspersoneel. Minder geld betekent minder uren voor voorbereiding, grotere groepen om les aan te geven en minder tijd per individuele student. Dit heeft direct invloed op het vermogen en de middelen van docenten om uitstekende studenten te herkennen en te ondersteunen, vooral de studenten die tot minderheidsgroepen behoren (culturele/raciale/etnische minderheden, eerste-generatie studenten, studenten met speciale behoeften). In aflevering 1 van seizoen 1 van de (Re)searching Diversity Podcast bespreekt Linda Juang (professor aan de Universiteit van Potsdam, Duitsland) hoe een inspirerende professor van kleur tijdens haar studie haar sterke punten en enthousiasme herkende, wat uiteindelijk leidde tot haar eigen passie voor onderzoek naar diversiteit in het onderwijs.

Wat is de Researching Diversity Podcast?

Het doel van de podcast is om de zichtbaarheid te vergroten van inspirerende sociale wetenschappers en baanbrekend onderzoek naar etnische, culturele en migratiegerelateerde diversiteit. Hoewel de procedures voor werving en studentenwerving nog niet succesvol zijn in het bereiken van de gewenste diversiteit op de campus, pakt het team van de ReSearching Diversity Podcast actief de volgende vragen aan: Wie moet zichtbaarder zijn in het onderzoek? Wie heeft meer representatie nodig in het hoger onderwijs? En hoe kunnen we podcasting gebruiken om de zichtbaarheid en representatie in ons eigen onderwijs aan universiteiten in Nederland en Duitsland te vergroten?

Ontdek meer erover op de website van de podcast. Volg de podcast ookop LinkedIn en Instagram.

Luister hier naar alle afleveringen:
Spotify
Apple podcast
YouTube (with subtitles)

Meer informatie

Contact: Britt van Sloun, coördinator van het redactie- en communicatieteam, vansloun@essb.eur.nl 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen