Is betaald parkeren de beste oplossing?

Nieuwsuur
Giuliano Mingardo

Giuliano Mingardo, senior onderzoeker stedelijke economie en transporteconomie aan Erasmus School of Economics, was te gast bij Nieuwsuur om te praten over de problematiek rondom betaald parkeren. 

Zones waar je betaald moet parkeren in gemeentes is ongeveer een kwart gestegen. De prijzen stegen, gecorrigeerd voor de inflatie, gemiddeld met 14%. Het invoeren van betaald parkeren zorgt voor weerstand en felle discussies in gemeenten. Niet alle gebieden in een gemeente hebben daarnaast dezelfde tarieven voor parkeren. Vanuit ondernemers is hier kritiek op, aangezien zij bang zijn een achterstand te krijgen vergeleken met andere ondernemers waar het parkeergeld verschilt. Bewoners kunnen vaak wel een goedkopere bewonersvergunning aanvragen.

Mingardo doet onderzoek naar parkeren. Volgens hem is betaald parkeren bedoeld om bewoners te helpen. Er is een groot psychologisch obstakel om van nul parkeergeld naar parkeergeld te gaan. De auto betekent namelijk ook voor veel mensen vrijheid. Mingardo geeft echter aan dat ruimte in de stad schaars is en dat dus geld kost. De gebruiker betaalt daar dus voor door middel van parkeergeld. Het is dan ook niet bedoeld om bewoners of ondernemers in de weg te zitten maar om de omwonenden te helpen. Het doel is het reguleren van de parkeerplekken. Plekken weghalen is volgens Mingardo de enige optie om echt minder auto’s te hebben. Ondernemers hoeven overigens volgens Mingardo niet bang te zijn. De hoogte van het parkeertarief heeft geen invloed op de omzet van winkels. Dit komt omdat het geld dat wij in de winkel besteden niet te veel beïnvloed wordt door het vervoersmiddel dat wij gebruiken. 

Onderzoeker
Giuliano Mingardo, senior onderzoeker stedelijke economie en transporteconomie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

Giuliano Mingardo is gespecialiseerd in parkeerbeleid en stedelijke mobiliteit.  Zijn onderzoek richt zich op het begrijpen van hoe mensen zich verplaatsen in en rondom stedelijke gebieden en hoe beleid, ruimtelijke ordening en de kwaliteit van de leefomgeving het mobiliteitsgedrag van mensen kunnen beïnvloeden.

U kunt de volledige aflevering van Nieuwsuur, 15 september 2024, hier bekijken.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen