Belasten van het onbekende

Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics, is te gast geweest bij twee afleveringen van BNR Nieuwsradio. Hier sprak hij onder andere over de belastingongelijkheid tussen arm en rijk, ons belastingstelsel en hoe vermogensinkomsten belast zouden moeten worden. 

Extreem rijken betalen relatief minder belasting dan mensen met midden of laag inkomen. Dat komt doordat dit belastingplichtigen zijn die hun geld in een vennootschap hebben zitten omdat daar hun onderneming zit, en zodra ze dat er niet uit halen kan er niet worden belast. In principe kunnen zij veel meer inkomen uit de winst halen maar dat doen ze dus niet. Die 1% van de Nederlanders gaat dus ongeveer over 140.000 belastingplichtigen. Fictief dividend is wel eens voorgesteld als oplossing, maar dan zou je fictief inkomen belasten en dat wil je eigenlijk niet, zegt Kavelaars. 

Ons belastingstelsel lijkt erg op andere landen, maar het blijft lastig systeem. Box 3 is een goed voorbeeld hiervan. Reële vermogensinkomsten gaan we belasten in nieuw systeem in 2027-2028. In de tussentijd ander systeem, waar mensen weer over zijn gaan procederen en dat ligt weer bij hoge raad. Dan valt het huidige systeem misschien weer weg, dus dat is wel vervelend, want anders kan er geen belasting worden geïnd. De beste oplossing volgens Kavelaars is om dat nieuwe plan naar voren halen. Het grote pijnpunt in het nieuwe systeem is dat vermogenstoenames of -verminderingen ook in aanmerking moeten worden genomen. Ga je dat doen als je het realiseert of al belasten aan het eind van het jaar wanneer er een waardestijging in je aandelen heeft plaatsgevonden. Staatssecretaris wil nu het laatste, maar Kavelaars vindt dat geen goed idee. Dan ga je dingen belasten die nog niet gerealiseerd zijn. Met onroerend goed is dat nu wel het plan, maar dit moet ook doorgetrokken worden naar andere vermogensbestanddelen. Kavelaars zou zo snel mogelijk vermogenswinstbelasting invoeren, belasting op arbeid wat verlagen want dat stimuleert werk. Een oplossing is om energie en milieu zwaarder belasten, want dat zijn vervuilende onderdelen. Op Europees vlak komt er nu wel een accijns op cruiseschepen en vliegtuigen. 

Professor
Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan Erasmus School of Economics
Meer informatie

U kunt de volledige aflevering van BNR Nieuwsradio, 15 mei 2024, hier beluisteren. 
U kunt de volledige aflevering van BNR Nieuwsradio, 22 mei 2024, hier beluisteren.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen