Nederland verkeert nu een half decennium in een economische crisis. Het begon allemaal in 2008 met de kredietcrisis: de Nederlandse overheid was genoodzaakt om onder meer de ABN AMRO-bank en de ING te nationaliseren, omdat deze dreigden om te vallen. De crisis sloeg in de jaren daarna over op ondermeer de woning- en arbeidsmarkt.
Nu, vijf jaar later, lijkt het einde van de crisis nog altijd niet in zicht. Banken willen geen geld uitlenen, en consumenten houden de hand op de knip. De regering-Rutte voerde stevige bezuinigingen door, en meer bezuinigingen zijn niet ondenkbaar. Maar waar ging het precies fout en wat kunnen we leren van de gemaakte fouten en konden we zaken voorkomen door eerder maatregelen te nemen? Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, praat hierover in EenVandaag op zaterdag 10 augustus 2013.
Jacobs zegt dat zowel kabinet Rutte-I als Rutte-II veel schade hebben aangericht. Sinds 2008 zijn er zo'n 400.000 mensen werkloos geworden, zijn er meer dan 40.000 bedrijven over de kop gegaan en de koopkracht daalt al een jaar of vijf. Volgens Jacobs zit Nederland tussen Duitsland en Spanje in qua crisis. Nederland heeft problemen met de huizenmarkt en met banken en daar moet het economisch beleid nu met de hoogst mogelijke urgentie op gevoerd worden. Dit kabinet moet stoppen met besparen en eindelijk de banken aanpakken, aldus Jacobs. 'De allerbelangrijkste opdracht voor de politiek is te zorgen dat banken veel meer eigen vermogen krijgen dan dat ze nu hebben. Nu schommelen ze zo rond de 4% à 5% van het balanstotaal, dat moet misschien wel naar 25%'.
- Meer informatie
Klik hier voor het volledige fragment.