Naar aanleiding van de publicatie van de sombere CBS-cijfers staat de Brusselse 3 procentnorm onder druk. De snel oplopende werkloosheid raakt op twee manieren de overheidsfinanciën: het leidt tot meer uitkeringen en minder belastingsinkomen. Minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid en minister Kamp van Economische Zaken vinden dat er op basis van de nieuwe werkloosheidcijfers niet getornd moet worden aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent.
Trouw, het Reformatorisch Dagblad en RTL Z vroegen Bas Jacobs, hoogleraar openbare financiën en economisch beleid aan Erasmus School of Economics, om een reactie.
In de nieuwsuitzending van RTL Z op 21 februari geeft Jacobs (o.a.) antwoord op de vraag of het erg is als de 3 procentnorm zou worden opgegeven: 'Nee, ik denk dat het verstandig zou zijn. Wat nog niet tussen de oren zit in Den Haag is dat we een balansrecessie hebben in Nederland. We hebben een vraaguitval en financiële problemen en de overheid ontkent nog steeds dat zij een aandeel heeft in de economische malaise die nu is ontstaan,' aldus Jacobs.
In het Reformatorisch Dagblad van 14 februari 2013 verklaart Jacobs: 'Zwaar tegen de wind in bezuinigen kan leiden tot wat economen hysterese noemen: een zodanige economische krimp dat een deel van de productiecapaciteit gewoonweg verloren gaat en mensen permanent werkloos raken. Voor het op stel en sprong, in de diepste crisis in decennia, je begroting op orde te willen krijgen, betaal je dan als overheid een zeer hoge prijs.'
In Trouw van vrijdag 15 februari 2013 zegt Jacobs dat de oplossing voor de hand ligt: de vraag stimuleren. 'Laat die 3 procent, waartoe de regering het begrotingstekort beperkt, toch los, die is toch niet houdbaar,' aldus Jacobs.