Bas Jacobs, hoogleraar Overheidsfinanciën aan Erasmus School of Economics, schoof op maandag 23 september 2013, aan bij Nieuwsuur om het alternatief voor de kabinetsplannen dat het CDA presenteerde te bespreken. Volgens fractievoorzitter Van Haersma Buma gaat het CDA-alternatief Nederland uit de crisis helpen. Jacobs legde de plannen naast elkaar: Welke zijn het beste voor de economie?
Tegenbegroting
Het kabinet heeft de steun van de oppositiepartijen nodig om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. Het CDA speelt daarbij een sleutelrol. De partij is bereid de begroting van het kabinet goed te keuren, maar vraagt in ruil daarvoor forse invloed op het beleid.
Zo wil partijleider Buma dat alle lastenverzwaringen worden geschrapt uit het extra bezuinigingspakket van 6 miljard. In de tegenbegroting van het CDA staat juist dat de lasten voor werknemers en bedrijven met bijna 3 miljard worden verlaagd.
Ruggengraat
Met de lastenverzwaringen raakt het kabinet vooral de middeninkomens, de ruggengraat van Nederland, stelt Buma. De partijleider wil wil van de 6 miljard aan extra bezuinigingen 2 miljard zelf kunnen invullen. Alleen dan wil hij het kabinet te hulp schieten. Buma begrijpt dat hij niet 100 procent zijn zin zal krijgen van het kabinet. "Maar het gaat om de richting, die moet structureel anders. Ik ga geen pleisters plakken op een coalitie die de verkeerde kant op gaat."
Nullijn
In de tegenbegroting van het CDA staan meer plannen. Buma wil de uitkeringen niet langer koppelen aan de lonen in de marktsector, maar aan de ambtenarensalarissen. Dit zou betekenen dat mensen in de bijstand er volgend jaar niets bij krijgen. Ook wil Buma een nullijn in de zorg. Ook moet een aantal maatregelen uit het sociaal akkoord, zoals de hervorming van de WW en het ontslagrecht, naar voren worden gehaald. Verder stelt het CDA voor te snijden in toeslagen en uitgaven van de overheid
- Meer informatie
Klink hier voor de gehele uitzending (start onderwerp 20:28 min).