‘Artsen en beleidsmakers moeten weten: arbeid is het beste medicijn’

De invloed van werk op de mentale en fysieke gezondheid is enorm, zegt hoogleraar Lex Burdorf (Erasmus MC) in een artikel op het platform Overheid van nu. Het hebben van werk geeft zin en structuur, zelfs als het werk onder je werk- en denkniveau is. Het beleid in Nederland, de inrichting van de zorg en begeleiding van werkzoekenden en chronisch zieken moet hierop worden aangepast.

Uit onderzoek van Burdorf en collega's kwam duidelijk naar voren dat het hebben van werk een positief effect heeft op de gezondheid van voormalig werkloze mensen met psychische aandoeningen. ‘Bij mensen die binnen die twee jaar weer aan het werk gingen, zagen we een spectaculaire verbetering van de algehele gezondheid’, aldus Burdorf.

Burdorf pleit er dan ook voor dat professionals en beleidsmakers die zich bezighouden met sociaal beleid en re-integratie, meer gaan samenwerken met professionals en beleidsmedewerkers van het domein (volks)gezondheid. We kunnen hierbij een voorbeeld nemen aan Scandinavië: 'Daar begrijpen ze dit al veel langer. In Denemarken is gezondheid en werk een vak apart. Ik was daar ooit in een ziekenhuis met een vakgroep klinische arbeidsgeneeskunde. Fantastisch,' aldus Burdorf. 

Onderzoeker
Prof. dr. ir. Lex Burdorf
Meer informatie

Lees het volledige artikel op de website Overheid van nu.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen