Annejet van der Zijl beschrijft de levens van bekende en van minder bekende personen. De rode draad erin is altijd de manier waarop de lotgevallen van de 'kleine' mens zich verhouden tot de 'grote' geschiedenis eromheen.
Na haar debuut Jagtlust in 1998, publiceerde Annejet van der Zijl in 2002 het boek waarmee zij een groot publiek bereikte: Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt (1911-1995). Het is een boek geworden met vermakelijke passages, zoals de beschrijving die Annie geeft van het Rotterdamsch Leeskabinet. Zij werkte hier in 1934 en in 1939 een korte periode als volontair.
In 2004 publiceerde Van der Zijl Sonny Boy. Deze reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog werd verschillende malen genomineerd en won de Littéraire Witte Prijs. In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.
Haar laatste boek: Gerard Heineken: de man, de stad en het bier.
Het boek gaat over het veelbewogen leven van Gerard Adriaan Heineken (1841-1893), de stichter van de gelijknamige brouwerij en de grootvader van Freddy Heineken. Hij was daarmee een drijvende kracht achter de economische en culturele wederopbloei van Amsterdam, die bekend staat als de Tweede Gouden Eeuw. Toch was er zo goed als niets bekend over hem.