Alumni Joyce en Domenique starten unieke training om Rotterdamse kinderen uit kwetsbare wijken te helpen

Campus tuin op campus Woudestein op een zonnige dag.

Een op de vijf Rotterdamse kinderen groeit op in armoede. Hoewel de gemeente steun biedt, misten EUR-alumni Joyce (23) en Domenique (26) een effectieve manier om deze groep mentaal te ondersteunen. Tijdens hun masterscriptie ontdekten ze de BaSICS-training, een bewezen methode uit de VS. Nu, bijna twee jaar later, beginnen ze met de training in Rotterdam: "We willen echt iets betekenen voor degenen die vaak niet gehoord worden."

De twee startten in februari 2023 met hun masterscriptie bij de Rotterdamse hulporganisatie Avant sanare. "De directeur destijds had echt een hart voor Rotterdamse kinderen die opgroeien in armoede", vertelt Joyce. "Er zijn wel veel instanties die hulpverlening bieden, maar officiële trainingen voor deze doelgroep waren er niet."

Er zijn in Nederland grote verschillen tussen regio’s en gemeenten in het aantal kinderen dat in een gezin opgroeit met een laag inkomen. In Rotterdam heeft 1 op de 5 kinderen te maken met armoede. Dit maakt dat Rotterdam de gemeente is met de hoogste aantallen van Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het om ongeveer twee keer zo veel gaat als het landelijke gemiddelde van 5,2 procent.

Joyce en Domenique kijken lachend in de camera.
Joyce (L), en Domenique (R).

Zo begon de zoektocht van Joyce en Domenique naar een geschikte manier om Rotterdamse kinderen in armoede te helpen. Ze kwamen uiteindelijk uit op de BaSICS training. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen die in armoede opgroeien, andere coping strategieën ontwikkelen dan kinderen die niet in die context opgroeien. Dat is de manier waarop je geneigd bent om met stressvolle omstandigheden en tegenslagen om te gaan. "Het heeft best veel impact op hoe je in het leven staat en hoe je met bepaalde dingen omgaat", legt Domenique uit. "Hoe ga je met je eigen emoties om? Of hoe ga je bijvoorbeeld met anderen om? De training helpt hen vaardigheden te leren die hen op langere termijn ondersteunen."

Echt de diepte in

De training is bedoeld voor kinderen tussen de elf en veertien jaar en bestaat uit zestien bijeenkomsten. "Het is een intensief traject", geeft Joyce toe. "Maar omdat het een gevoelig onderwerp is, vinden we dat wel heel belangrijk. In de training gaan we de diepte in. We praten over gevoelens, wie ben jij als persoon, of we praten over thuissituaties en hoe ze daarmee omgaan als daar behoefte aan is. Daarom is het heel belangrijk dat er een vertrouwensband ontstaat."

Volgens Joyce en Domenique sluit de BaSICS-methode goed aan bij Rotterdamse kinderen, vooral omdat er in de training aandacht is voor het stukje culturele identiteit. "We focussen bijvoorbeeld op vragen als 'Wie ben ik?' en 'Tot welke groepen behoor ik?'. Dat gaat van de gemeenschap waarin ze zich bevinden tot de cultuur waarin ze opgroeien. Zeker in een superdiverse stad als Rotterdam vinden we dat heel belangrijk." Domenique voegt toe: "We willen juist dat deze groep kinderen zich gehoord voelt. Door samen te werken met de wijk en aandacht te geven aan hun talenten, kunnen we hen echt een steuntje in de rug geven."

Middelbare scholieren lopen de trap op in hun school.
Michelle Muus

Een ander belangrijk onderdeel is het verkennen van de wijk, om zo de kinderen bewuster te maken van hun eigen omgeving. Samen gaan ze op pad om foto’s te maken van plekken die voor hen waardevol zijn en die bijdragen aan hun positieve gevoel in de buurt. Maar ze gaan ook op zoek naar plekken waarvan ze vinden dat het de wijk juist naar beneden haalt, of die hen een onaangenaam gevoel geeft. Na de fototour gaan ze aan de slag om projecten te bedenken die de wijk kunnen versterken, zoals een bloemperk, een ontmoetingsplek, of een sportveldje. "Op deze manier leren jongeren niet alleen hun wijk beter kennen, maar voelen ze zich ook gehoord en betrokken bij hun eigen buurt," vertelt Domenique.

Steun van de gemeente 

Joyce en Domenique werkten de afgelopen maanden keihard om de training op poten te krijgen. Tijdens hun scriptie begon dit al met een subsidieaanvraag aan de gemeente Rotterdam. De gemeente bleek enthousiast en keurde hun eerste subsidieaanvraag goed. "Dat vonden we heel tof. Het betekende dat we echt van start mochten gaan," zegt Joyce. "Ze hebben nu ook al het innovatiebudget voor 2025 goedgekeurd. Het laat echt zien dat ze vertrouwen in ons en het project hebben."

Amerikaanse ontwikkelaars in Rotterdam

Dit vertrouwen wordt ook zichtbaar in hun regelmatige contact met de Amerikaanse ontwikkelaars van BaSICS, die onlangs zelfs naar Rotterdam kwamen om hen persoonlijk te begeleiden. Domenique: "Tijdens hun driedaagse bezoek hebben we ze in vogelvlucht meegenomen door alle ins en outs van de training. Het was heel tof om de projectmanager en methodiekontwikkelaar te ontmoeten en te zien dat zij ook enthousiast werden van wat we hier in Rotterdam doen."

Lopende jeugd

Drijfveren en motivatie

De interesse om iets te willen betekenen voor kinderen was bij Joyce altijd al aanwezig. "Ik ben altijd erg nieuwsgierig geweest naar de ontwikkeling van kinderen. Door de scheiding van mijn ouders was ik erg benieuwd naar de verschillende gezinsvormen die er zijn, wat er tijdens zo’n scheiding allemaal op kinderen af komt en wat je hen in zo’n geval kunt bieden. Vanwege mijn thuissituatie heel vaak gedacht: wat zou het toch fijn zijn als je kinderen extra kunt helpen. Daar sloot mijn studie pedagogische wetenschappen goed bij aan."

Ook Domenique heeft altijd een passie gehad voor het werken met kinderen. Voordat ze aan haar studie pedagogische wetenschappen begon, deed ze vrijwilligerswerk in onder andere Oekraïne en Egypte. Hier zag ze met eigen ogen wat het met kinderen doet als ze opgroeien in armoede. "Hun situatie is natuurlijk niet vergelijkbaar met de situatie in Nederland", benadrukt ze. “Maar je ziet wel hoe heftig zoiets kan zijn en wat die kinderen doormaken. Dat geeft wel een extra drijfveer om de Rotterdamse kinderen een duwtje in de rug te geven." Joyce en Domenique hopen om komende maand te starten met de eerste trainingen in samenwerking met welzijnsorganisaties WMO Radar en SOL.

Gerelateerde content
Een fijne wijk is een belangrijke factor om veerkrachtig te kunnen zijn, blijkt uit EUR-onderzoek. Wat maakt een wijk nou een fijne plek om in op te groeien?
Schoolplein in Kralingen-Crooswijk met spelende kinderen.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen