‘Als studenten en medewerkers één dag per week dierlijke producten laten staan, verkleinen we de voetafdruk van de universiteit flink.’

Alumna Pinar Coskun is projectmanager van het Erasmus Food Lab, een onderdeel van de Sustainability Hub. Op Wereld Veganisme Dag legt Coskun uit hoe we door middel van plantaardige voeding de klimaatdoelen kunnen halen: óók de klimaatdoelen van de universiteit. ‘Als iedere student en medewerker één dag per week dierlijke producten laat staan, verkleinen we de ecologische voetafdruk van de universiteit met een vijfde.'

Wat is het doel van het Erasmus Food Lab?
‘Bij het Food Lab proberen we mensen op de campus – zowel studenten als medewerkers – in contact te brengen met een duurzame levensstijl. Wat zijn de consequenties op macroniveau van de beslissingen die je vandaag tijdens je lunch maakt? Wat hebben jouw individuele keuzes voor gevolg voor de samenleving?
Ik gaf kookcursussen voor basisscholen en middelbare scholen, drie jaar geleden ben ik gevraagd door Gabi Helfert (directrice van het RSM Master programma) of ik dat ook voor studenten wilde doen. Dat is het begin van de mooie kookstudio die er nu is. Hiernaast wilde ik er graag een onderwijscomponent aan toevoegen, dat is gelukt dankzij onze directeur Jon de Ruijter. Iedereen heeft dagelijks met voeding te maken, daarom is het belangrijk om de kennis over duurzame voeding te verspreiden, ook hier.’

Jij studeerde onderwijssociologie aan de Erasmus Universiteit, dat is iets heel anders dan voeding? 
‘Niet helemaal. Wat we in de onderwijswereld doen, is mensen leren om zelf te leren. De wereld leren kennen, bijdragen aan de samenleving, zelf een beter mens worden – al die dingen komen wel terug in wat ik nu doe.’ 

Het is vandaag Wereld Veganisme dag, wat vertellen jullie studenten en medewerkers over vlees en dierlijke producten?
‘Wij zeggen niet: je mag nooit vlees eten. Maar wel: je kunt het soms laten staan. Jouw keuzes hebben grote invloed. We hebben bijvoorbeeld berekend wat de invloed is van plantaardig eten op de klimaatdoelen, en wat de voedselafdruk van de universiteit is op dit moment. Er zijn hier 28.000 studenten en bijna 3.000 medewerkers. Als iedere student en medewerker één dag per week dierlijke producten laat staan – dus een broodje erwten humus haalt in plaats van kaas of ham – verkleinen we de ecologische voetafdruk van de universiteit met een vijfde. Met slechts één dag per week heb je al grote invloed.’ 

Dat lijkt een simpele oplossing? 
‘Ja, één dag per week! We zijn er niet op uit om mensen te bekeren tot veganisme. Maar we willen studenten en medewerkers wel inspireren om tenminste soms aan het milieu te denken. 
Verder geven we hier kooklessen iedere woensdag van 17 tot 18 uur. Uit onderzoek weten we dat Nederlanders gemiddeld zes à zeven gerechten kunnen maken thuis. Ons repertoire is niet zo groot, haha. In de kooklessen laat ik zien wat je allemaal kunt maken met de ingrediënten die we krijgen van een boerderij uit de buurt. Ik leer mensen simpele technieken. Met een pompoen kun je niet alleen pompoensoep maken, ook bijvoorbeeld pompoen-tempura, met een risotto met paddenstoelen erbij. Dat is simpel en heel lekker.’

'We zijn er niet op uit om mensen te bekeren tot veganisme. Maar we willen studenten en medewerkers wel inspireren om tenminste soms aan het milieu te denken.'

Alumna Pinar Coskun, projectmanager van het Erasmus Food Lab


Eet jij nog dierlijke producten? 
‘Nee, ik eet al negentien jaar plantaardig. Ik ben opgegroeid in Istanboel. Als jonge tiener zag ik hoe de vissen naar adem happend binnenkwamen van de visvangst. Ik vond dat niet fijn om te zien. Toen ik zeventien was, ben ik ook gestopt met vlees eten. 
In Nederland tijdens mijn studie kwam ik meer te weten over de impact op het milieu van zuivelproducten, en besloot ik om daarmee te stoppen. Als je ham vervangt voor kaas, verandert er in feite nog niet zoveel.’

Wat kunnen we nog meer doen voor de aarde behalve minder vlees, vis en zuivel eten?
‘Minder afhalen. Tegenwoordig is het normaal in huishoudens om eten te bestellen, zowel in lagere als in hogere economische milieus. Het nadeel hiervan is dat er ontzettend veel plastic verpakkingsmateriaal mee gemoeid gaat. 
En verder kun je letten op je foodwaste. Als je voor een recept een halve paprika nodig hebt, hoef je de andere helft niet weg te gooien. We gooien helaas ontzettend veel voedsel weg.’

Ben je voorstander van het verbannen van vlees en vis uit de universiteitsrestaurants? 
‘Op de Radboud Universiteit hebben ze als proef vlees helemaal weggehaald uit de catering op maandag (Meatless Monday), dat is slecht bevallen. Studenten gingen uit protest bitterballen uitdelen. Ik ben ook niet voor een verbod. We zouden wel meer kunnen betalen voor vlees. Het kost namelijk ook veel meer om te produceren en heeft een zware impact op het milieu. We betalen nu eigenlijk niet de true cost.’


Pinar Coskun: 'Oh, mag ik nog noemen dat de kookstudio tot stand is gekomen door onze sponsors: Miele, Kookpunt, Fissler, Lima foods, Asto keukens en Vitam? Zonder hen had ik mijn droom hier niet kunnen realiseren!’

Meer informatie

Het Erasmus Food Lab vind je in de Sustainability Hub onderin Mandeville Building.

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen