Aiming for the stars: Ashmita gebruikt haar vaardigheden om haar passie voor diversiteit, gelijkheid en inclusie te bevorderen.

Ashmita Krishna Sharma

Het is het soort vraag dat succesvolle vrouwen vaak wordt gesteld wanneer Internationale Vrouwendag nadert. "Welke invloedrijke vrouw bewonder je het meest?"

Even was Ashmita Krishna Sharma sprakeloos. De afgestudeerde master in financiële economie en recht (2012) kon niet kiezen tussen zoveel uitstekende kandidaten voordat inspiratie toesloeg: "Kapitein Janeway van de tv-serie Star Trek Voyager!"

De sciencefictionshow, die in 1995 voor het eerst werd uitgezonden, was zijn tijd ver vooruit. De kapitein bracht haar bemanning veilig thuis in een verafgelegen deel van het melkwegstelsel, overleefde onderweg vele avonturen en was altijd bezig met diversiteit en inclusie. Ashmita heeft op haar bedrijfswebsite een populaire blogpost geschreven over wat we allemaal van Captain Janeway kunnen leren, zoals haar advies dat 'diversiteit van denken vaak leidt tot betere probleemoplossing'.

Betekenisvolle verandering

Na tien jaar in het bedrijfsleven heeft Ashmita nu haar eigen change management bedrijf. Sparkling Gems ondersteunt mensen uit het bedrijfsleven bij het nemen van de eerste stappen om hun organisatie om te vormen tot een organisatie waarin diversiteit, inclusie en gelijkheid centraal staan.

"Ik heb mensen ontmoet uit vele culturen en met vele achtergronden, zowel op de universiteit als in mijn carrière, en ik heb gemerkt dat de onderliggende waarden meestal voor iedereen hetzelfde zijn. We hebben allemaal een goed evenwicht tussen werk en privé nodig, een goede gezondheid is essentieel en het creëren van gelijke kansen is van groot belang." Ashmita denkt dat als we deze doelen bereiken met respect voor onze verschillen, het iedereen zal helpen om zijn of haar talenten in de wereld te laten schitteren."

"Ik ben optimistisch dat betekenisvolle verandering zal komen van jongeren die gepassioneerd zijn over deze kwesties. Klimaatverandering en energietransitie zijn ook belangrijk en moeten snel worden aangepakt. De volgende generatie houdt ons verantwoordelijk en wil weten wat we eraan doen." We hebben een plicht tegenover onze huidige en toekomstige generaties.

"De volgende generatie houdt ons verantwoordelijk en wil weten wat we eraan doen."

Een keerpunt

Opgroeiend in Nederland met een Hindoestaanse en Indiase achtergrond, wilde Ashmita graag advocaat worden "omdat ik graag praatte en maatschappelijk betrokken wilde raken." Ze koos voor de duale bachelor- en masteropleiding aan de EUR, waarbij ze rechten en economie combineerde met betrokkenheid bij de jongerenpolitiek en een actief lidmaatschap van de FSR - Financiële Studievereniging. Ze studeerde ook in Wenen en Moskou.

Na haar studie sloot Ashmita zich eerst aan bij het graduate programma van Shell voor energietransport en duurzame energie, werd vervolgens consultant in verandermanagement bij Deloitte en stapte uiteindelijk over naar het gezondheidszorgbedrijf Mediq. In deze functie combineerde ze de 'day job' in financiën met groeiende verantwoordelijkheid voor werving en toenemende interesse in diversiteit, inclusie en gelijkheid.

Het jaar 2020 bleek een keerpunt voor de jonge zakenvrouw. De moord op George Floyd, een ongewapende Afro-Amerikaanse man, door een politieagent in Minneapolis deed Ashmita nadenken over haar carrière: "Na tien jaar in het bedrijfsleven vroeg ik me af wat ik had gedaan om bij te dragen aan de doelen waar ik om gaf. Ik herinnerde me een eerder gesprek met een collega die zijn verbazing had uitgesproken over het feit dat ik een schoonmaker en een afdelingshoofd op dezelfde manier behandelde. Diversiteit, inclusie en gelijkheid moeten een prominentere plaats krijgen in het bedrijfsleven, dus besloot ik bedrijven te steunen om zich met deze principes bezig te houden."

DEI de norm maken

Een bedrijf starten midden in de zomer bleek een uitdaging. Ashmita stelde haar eerdere enthousiasme voor ondernemerschap op de EUR op de proef en gaf zichzelf een doel van drie maanden om genoeg te verdienen om de rekeningen te betalen. Hard werken loonde en haar bedrijf doet het nu goed terwijl ze ernaar streeft om diversiteit, inclusie en gelijkheid de norm te maken in elke organisatie. "Ik ben de oprichter van Sparkling Gems, maar ik ben niet de enige. Sparkling Gems is een netwerkorganisatie die samenwerkt met vele andere (DEI) professionals en solution providers in een persoonlijke passie van mij: gamification."

Op Internationale Vrouwendag hoopt Ashmita dat de jonge vrouwen van vandaag hun doelen en ambities bereiken, of ze nu naar de sterren streven of dichter bij huis willen blijven.

"Mijn advies is om authentiek te zijn, te weten wie je bent, waar je vandaan komt en wat belangrijk voor je is. Je moet je niet gedwongen voelen om je leven te leiden op een manier die anderen je opdragen. Het is ook belangrijk om te blijven leren en ontwikkelen, want dat zal je helpen groeien en bloeien. Let your own gem sparkle.”

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen