Agni Kalfagianni benoemd tot hoogleraar Management of International Social Challenges

Person riding a bicycle on the campus Woudestein near the pond

De wereld van vandaag wordt gekenmerkt door systemische duurzaamheidsvraagstukken die het lot van de mensheid in gevaar kunnen brengen. Inzicht in de rol van niet-statelijke actoren en hun koppelingen met statelijke partijen op meerdere bestuurslagen is essentieel voor het vormgeven van toekomstige ontwikkelingen op het gebied van het beheer van mondiale sociale vraagstukken. Dr. Agni Kalfagianni, per 1 september benoemd op de leerstoel Management of International Social Challenges aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), zal dit veld bij de EUR ontwikkelen door de macht van niet-statelijke actoren, hun democratische legitimiteit en verantwoordingsplicht, en de aard en politiek van rechtvaardigheid in het mondiaal bestuur van duurzame ontwikkelingen te onderzoeken. 

Om haar onderzoeksagenda vooruit te helpen heeft Agni Kalfagianni onlangs een NWO-subsidie gekregen om samen met een team de rol van filantropische stichtingen als agenten van transformatie en rechtvaardigheid in het mondiale bestuur van duurzame ontwikkeling te analyseren. Haar team zal op innovatieve wijze verschillende onderzoeksmethoden combineren. Haar ambitie is om samen te werken met haar collega's binnen EUR en met haar netwerken in Europa en daarbuiten. Agni Kalfagianni zal haar kritische perspectief op global governance ook inbrengen bij de bachelor en masteropleidingen bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB). 

Agni Kalfagianni geeft aan: "Mijn visie voor de toekomst is om vragen over duurzaamheid, macht en rechtvaardigheid centraal te stellen in zowel het academische als het publieke debat. Ik streef er ook naar om de partijen die betrokken zijn bij bestuurlijke processen te laten nadenken over hun eigen posities rond deze kwesties en de bijbehorende implicaties voor het bereiken van duurzaamheid en het transformeren van bestuur."

Arwin van Buuren, voorzitter Departement Bestuurskunde en Sociologie: "We zijn erg blij met haar uitgesproken profiel over duurzaamheid als internationale maatschappelijke uitdaging. Dit past heel goed in ons programma Management of International Social Challenges (MISOC). Agni besteedt aandacht aan zeer relevante onderwerpen zoals (de politiek van) planetaire rechtvaardigheid en de rol en legitimiteit van private regulering en bestuur. Ze past perfect in onze ESSB-strategie om ons onderzoek en onderwijs rond duurzaamheid een boost te geven."

Over Agni Kalfagianni

Dr. Agni Kalfagianni is momenteel Associate Professor Transnational Sustainability Governance aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in de effectiviteit, legitimiteit en ethische en rechtvaardigheidsoverwegingen van private en transnationale bestuursvormen op het gebied van duurzaamheid. Ze behaalde haar BA in milieuwetenschappen (Aegean Universiteit, Griekenland), haar MA in milieueconomie (Universiteit van York, UK) en haar PhD in politieke wetenschappen (Universiteit Twente). Ze speelde een belangrijke rol in het prestigieuze Earth System Governance project en verwierf onderzoeksfinanciering van zowel Europese als nationale financieringsinstellingen.

De leerstoel is gevestigd bij het Departement Bestuurskunde en Sociologie van de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences. Zij zal haar recentelijk door NWO Open Competitie gehonoreerde onderzoeksproject 'Beyond Giving: Philanthropic Foundations as Agents of Justice in Global Sustainability Governance?' bij hetzelfde departementt uitvoeren.

 

Meer informatie

Marjolein Kooistra, communicatie ESSB, kooistra@essb.eur.nl

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen