In veel landen worden vaak negatieve associaties verbonden aan de invoer van afval. Ons onderzoek evalueert of dit het geval is vanuit economisch oogpunt aan de hand van een schatting van de netto maatschappelijke kosten van de productie van stadsverwarming in Zweden. Uit het onderzoek blijkt dat het gebruik van geïmporteerd afval economisch voordelig is in vergelijking met biobrandstof, voornamelijk vanwege de lagere brandstofkosten en de milieueffecten van broeikasgasemissies.
De motivatie voor ons onderzoek is het inspelen op de groeiende behoefte aan oplossingen voor duurzaam afvalbeheer en energieproductie. Het doel is om de economische en ecologische haalbaarheid te beoordelen van het gebruik van geïmporteerd afval voor stadsverwarming in Zweden, een praktijk die een duurzaam alternatief zou kunnen bieden voor traditionele brandstoffen en zou kunnen bijdragen aan de circulaire economie. Er zijn echter veel bezwaren in de pers, het publiek en in politieke discussies. Een wetenschappelijke analyse van alle relevante kosten en baten kan helpen om feiten toe te voegen aan deze discussies.
Alle kosten en baten
De methodologie van het artikel omvat een gedetailleerde kosten-batenanalyse om de netto maatschappelijke kosten van het gebruik van geïmporteerd afval voor stadsverwarming in Zweden te evalueren. Deze analyse omvat privékosten, externe milieueffecten en transportkosten van brandstof. We vergelijken verschillende scenario's, waaronder verschillende brandstoftypen en -bronnen, om de economische en milieueffecten te bepalen. Bijgevolg hebben we de kosten van elk aspect, zoals de kosten voor de aankoop van brandstof, de milieukosten van emissies en de transportkosten, kwantitatief beoordeeld. De methodologie is veelomvattend en omvat een groot aantal factoren om een juist beeld te geven van de kosten en baten van het gebruik van geïmporteerd afval voor energieproductie.
We hebben een reeks gegevens gebruikt om de analyse te ondersteunen. Deze omvat gedetailleerde informatie over brandstofprijzen, transportkosten en externe milieukosten die verband houden met verschillende brandstoftypen, specifiek gericht op geïmporteerd afval en biobrandstof. We verwerken ook gegevens over de uitstoot van broeikasgassen in verschillende stadia van het afvalbeheer en de energieproductie. Bovendien leunt onze studie op bestaande literatuur, statistische gegevens en empirische studies om een uitgebreid beeld te geven van de economische en milieufactoren die een rol spelen bij het gebruik van geïmporteerd afval voor stadsverwarming in Zweden. Deze gevarieerde dataset maakt een grondige vergelijking mogelijk van de netto maatschappelijke kosten van verschillende energieproductiemethoden.
‘Afval gebruiken om energie op te wekken is vaak efficiënter en schoner dan sommige traditionele brandstofbronnen’
Is importeren gunstig?
Onze belangrijkste conclusie is dat het verwarmen van een stad in Zweden met behulp van geïmporteerd afval economisch gunstig is in vergelijking met het gebruik van biobrandstof. Het onderzoek laat aanzienlijke voordelen zien in termen van lagere brandstofkosten en milieueffecten, met name wat betreft de uitstoot van broeikasgassen. Ondanks de hogere externe kosten in verband met afvalverbranding, vooral van verafgelegen bronnen, blijft het totale maatschappelijke voordeel gunstig. Dit benadrukt het potentieel van het gebruik van geïmporteerd afval als een duurzame en economisch levensvatbare energiebron in een circulaire economie.
De vermindering van de milieueffecten bij het gebruik van geïmporteerd afval wordt toegeschreven aan verschillende factoren. In de eerste plaats zorgt deze aanpak ervoor dat er minder afval wordt gestort, waardoor de uitstoot van stortplaatsen afneemt. Dit is heel belangrijk omdat er in de Europese Unie nog steeds veel afval wordt gestort en niet al het afval geschikt is voor recycling. Daarnaast is het gebruik van afval om energie op te wekken vaak efficiënter en schoner dan sommige traditionele brandstofbronnen, wat leidt tot een lagere totale uitstoot van broeikasgassen. Deze methode maakt effectief gebruik van afval als grondstof en draagt bij aan een circulaire economie, die inherent duurzamer is. Deze factoren dragen samen bij aan een netto vermindering van de milieueffecten in vergelijking met traditionele energieproductiemethoden.
Gunstig voor alle landen?
Onze conclusie, specifiek met betrekking tot het gebruik van geïmporteerd afval voor stadsverwarming in Zweden, is mogelijk niet universeel toepasbaar in andere landen. Dit komt doordat de economische en milieuvoordelen zeer contextspecifiek zijn, en afhankelijk zijn van factoren als lokale afvalbeheerpraktijken, energie-infrastructuur, milieuregelgeving en de beschikbaarheid en kosten van alternatieve brandstoffen. Elk land heeft unieke omstandigheden die de haalbaarheid en voordelen van een dergelijke praktijk aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Hoewel de bevindingen waardevolle inzichten geven, moeten ze daarom worden beoordeeld en mogelijk aangepast aan de specifieke omstandigheden van andere regio's of landen. Voor koudere landen zou de conclusie relevanter kunnen zijn vanwege hun grotere vraag naar verwarming. Deze landen zouden meer baat kunnen hebben bij efficiënte en duurzame verwarmingsoplossingen zoals afvalenergiesystemen.
Bio:
Elbert Dijkgraaf is hoogleraar empirische economie van de publieke sector aan Erasmus School of Economics. Daarnaast is hij coördinator van het masterprogramma Economics of Sustainability. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op duurzame ontwikkeling, milieubeleid en economie van de publieke sector.
- Professor
- Meer informatie
Dit artikel is onderdeel van Backbone Magazine 2024. Het tijdschrift is gratis te vinden in E-gebouw of Theil gebouw. Daarnaast is hier een digitaal exemplaar beschikbaar. Backbone is het corporate magazine van Erasmus School of Economics. Sinds 2014 verschijnt het één keer per jaar. Het magazine zet succesvolle en interessante alumni in de schijnwerpers, besteedt aandacht aan de laatste economische trends en onderzoeken en doet verslag van nieuws, evenementen en prestaties van studenten en alumni.