Dubai is de plek waar het credo ‘The sky is not the limit. Your mind is.’ gedeeld en beleefd wordt. Sinds twee jaar is deze stad het thuis van Erasmus School of Law oud-student Kerim Yilmaz. Na het behalen van zijn bachelor Fiscaal Recht en een master in Fiscaal Recht met civiel effect, aan Erasmus School of Law, besloot hij zijn geboortestad Rotterdam te verruilen voor Dubai. Alleen wat heeft alumnus Kerim Yilmaz doen bewegen om op 23-jarige leeftijd zijn geluk in het Midden-Oosten te zoeken? Wij vroegen het hem via een videogesprek!
Wat heeft je doen bewegen om naar Dubai te verhuizen?
Kerim vertelt dat de pandemie een grote invloed heeft gehad op zijn vertrek naar het Midden-Oosten. “Om te beginnen was corona een hele grote factor. Van mijn medestudenten die tijdens de pandemie waren afgestudeerd of aan hun laatste stage waren begonnen bij een bedrijf van ‘The Big Four’, kreeg ik te horen dat er door de pandemie een vacaturestop was. Niet lang daarna heb ik zelf helaas ook die vacaturestop moeten ervaren. Aan het einde van mijn studie had ik namelijk veel contact met een kantoor in Amsterdam. We waren al behoorlijk ver in de sollicitatieprocedure, maar ook zij moesten mij mededelen dat door de onzekerheid van de pandemie hun team voorlopig niet gingen uitbreiden. Dit allemaal gebeurde net voor de zomer van 2020.”
Zijn volgende zet werd bepaald door de studie Fiscaal Recht “Tijdens mijn studie werd aan ons meerdere malen verteld dat ervaring in het buitenland erg belangrijk is. Toen het vinden van een baan in Nederland er waarschijnlijk niet inzat, dacht ik bij mezelf: ‘nu is het mijn kans om naar het buitenland te gaan en aan mijn Engels te werken’. Ik had voor mijn Engels naar de meest voor de hand liggende plekken kunnen gaan, zoals Londen en New York, maar dat wilde ik niet. Ik besloot LinkedIn door te gaan spitten om te kijken of ik met iemand contact zou kunnen maken die mij verder kon helpen. Uiteindelijk had ik beet, want ik kwam in gesprek met iemand uit Dubai, die ik kort daarvoor had leren kennen op een congres in Turkije. We hadden een leuk gesprek dat eindigde met een uitnodiging om naar Dubai te komen. Niet voor een stage. Nee, voor een contract bij het bedrijf waar hij toen werkte, genaamd Crowe. Zonder te overdenken heb ik opgezocht hoe de coronasituatie in Dubai was en zei ik tegen mezelf: ‘laten we het gewoon proberen!’”
Niet veel later vertrok Kerim richting Dubai. “Ik zou starten in september 2020, maar ik kreeg al snel de vraag of ik eerder kon beginnen. Dus ik ben in juli richting Dubai gegaan en heb vanuit hier mijn scriptie, voor de master Directe Belastingen, verdedigd. Dit betekent dat ik al aan het werk was in Dubai zonder volledig afgestudeerd te zijn.”
Je bent uiteindelijk afgestudeerd voor de studie Fiscaal Recht. Hoe wist je dat je die richting op wilde?
“Ik ben begonnen op het hbo en heb een propedeuse in Logistiek en Economie gehaald”, begint Kerim. “Het was namelijk mijn jongensdroom om te werken met schepen, vliegtuigen, vrachtwagens, etc. Logistiek was dus waar mijn interesse lag.” Toch besloot hij op zijn zeventiende dat hij na zijn propedeuse naar de universiteit zou gaan. “Na een jaar vroeg ik mezelf af of het niet beter was om te kijken naar een universitaire studie om mezelf meer uit te dagen. Die universitaire studie werd Fiscaal Recht.”
Kerim legt uit dat hij altijd erg betrokken is geweest bij het voeren van handel. “Naast logistiek was ik op die leeftijd ook erg geïnteresseerd in handel”, legt hij uit. “Ik kom namelijk uit een omgeving waarbij het drijven van handel erg aanwezig is. Als je zegt: ‘Ik ben een businessman, ik ben een handelaar’, wat ben je dan? Handel heeft mij altijd erg geïntrigeerd en ervoor gezorgd dat ik Fiscaal Recht ben gaan studeren. Als je namelijk aan de grote jongens die in de handel zitten vraagt wat nu echt belangrijk is als je met je bedrijf wilt groeien, dan geven ze aan dat het op orde hebben van je administratie en belasting essentieel is. Maak je daar een rommeltje van, dan trek je vroeg of laat aan het kortste eind.”
Met die nieuwsgierigheid naar de invloed van btw op ondernemingen, groot en klein, koos Kerim er dan ook voor om aan Erasmus School of Law zowel de master Directe Belastingen als de vakken voor het civiel effect en de master Indirecte Belastingen te volgen. “In Dubai zeggen ze dat Nederland een belastingland is, oftewel: een ‘high tax regulated country’. In Nederland wordt veel belasting betaald, maar tegelijkertijd is er bij ons ook heel veel kennis aanwezig over belasting. Gelukkig krijg ik in Dubai die blauwe brieven niet meer door de brievenbus, maar ik blijf het wel een interessant onderwerp vinden. Iedereen heeft in het leven met het betalen van belasting te maken, toch?”
Nu zijn er verschillende universiteiten in Nederland waaraan je Fiscaal Recht kunt studeren. Waarom koos je voor Erasmus School of Law?
Volgens Kerim was de keuze snel gemaakt. “Ik heb er nooit over nagedacht om aan een andere universiteit te studeren. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en was met tramlijn 7 vanuit mijn ouderlijk huis binnen een kwartier op campus Woudestein. Daarnaast staat Erasmus School of Law goed aangeschreven, heeft de faculteit professoren die nationaal en internationaal geroemd worden en is Rotterdam de handelsstad van Europa. Waar handel is, is belasting. Het kiezen van de juiste universiteit voor mij was dus simpel.”
Is er een bijzonder moment in jouw studietijd geweest dat je is bijgebleven?
Kerim knikt. “Professor Sigrid Hemels, hoogleraar Belastingrecht aan Erasmus School of Law, was mijn scriptiebegeleider bij de master Directe Belastingen”, begint hij. “Tijdens het scriptietraject kreeg ik te horen dat een familielid van mij was overleden. Ik gaf bij professor Hemels aan dat ik voor de begrafenis naar Turkije moest. Professor Hemels was ontzettend begripvol over de situatie en gaf dan ook aan dat het geen probleem was als ik mijn scriptie voor een week even links liet liggen. Ze gaf daarna aan dat zij heel toevallig ook rond hetzelfde moment in Turkije zal zijn vanwege een congres in Istanbul. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en aan professor Hemels gevraagd of ik met haar naar dit congres mee mocht. Ze checkte het even, maar kwam al snel bij mij terug dat ik welkom was. Toen stond er mij nog maar een ding te doen en dat was het boeken van mijn tickets en een hotel, dus dat heb ik toen ook gedaan.”
Kerim vertelt dat hij zijn contact uit Dubai heeft leren kennen op het congres in Istanbul. “Bij het congres heb ik niet alleen mevrouw Hemels zien spreken, maar heb ik ook de kans gehad om te netwerken met grote internationale bedrijven en hele interessante personen, zoals afgevaardigden van het Turkse Ministerie van Financiën. Een van die grote internationale bedrijven is uiteindelijk mijn eerste werkgever geworden, namelijk Crowe Dubai. Als ik niet aanwezig was geweest op dat congres, zou de kans waarschijnlijk minder groot zijn geweest dat ik zo snel na mijn studie aan de slag kon in Dubai. Dat ik hier nu zit heb ik dus voor een groot deel te danken aan professor Hemels.”
Waar werk je precies en wat is je functie?
Na zijn eerste functie bij Crowe, is Kerim gaan werken bij Deloitte. “In Nederland beland je na de studie Fiscaal Recht meestal bij de Belastingdienst of bij een belastingadvieskantoor. Ga je aan de slag bij een belastingadvieskantoor, dan geven de meeste studenten de voorkeur aan een van de vier grootste kantoren ter wereld, ook wel de ‘Big Four’ genoemd; Deloitte, KPMG, PwC (PricewaterhouseCoopers) en EY (Ernst & Young). Zelf werk ik op dit moment voor Deloitte als belastingadviseur en verstrekken we met het kantoor belastingadvies aan multinationals en lokale Arabische familiebedrijven.”
Welke offers moet je brengen om op de plek te zitten waar je nu zit?
“Toevallig had ik het hier gisteren nog met een collega over”, begint Kerim. “Het werk dat je verricht betaalt zich niet alleen in financiële middelen uit. Je zou kunnen zeggen dat bijvoorbeeld 60% van de verdiensten wordt uitgekeerd in geld en dat de overige 40% wordt uitbetaald in de opgedane kennis en ervaring. Je leert namelijk veel waardevolle kennis in een ‘Big Four’ bedrijf waar je in je verdere carrière als belastingadviseur of in een andere functie ontzettend veel aan hebt.”
Ook is het minder vaak zien van je familie en vrienden een offer die je moet maken om in Dubai te werken, zegt Kerim. “Dubai ligt niet om de hoek van Nederland. Wanneer je gaat werken in Dubai, is het onvermijdelijk dat je de mensen die je graag ziet wat minder gaat zien.”
Ten slotte stipt hij de onzekerheid van de arbeidsmarkt in Dubai aan als een minpunt waar je rekening mee moet houden. “Wanneer je in Nederland een vast contract krijgt, heb je de zekerheid dat je alleen bij hoge uitzondering je spullen moet pakken. In Dubai werkt het heel anders. Hier biedt een ‘vast’ contract je niet de garantie dat je mag blijven. Ik heb op dit moment een contract van onbepaalde tijd, maar ik zou in principe volgende maand alsnog ontslagen kunnen worden, op het vliegtuig moeten stappen en in Nederland weer helemaal vanaf nul moeten beginnen. Een contract voor onbepaalde tijd heeft hier dus niet dezelfde betekenis als in Nederland.” Wanneer er aan hem gevraagd wordt of hij bang is voor een plotseling vertrek, zegt hij: “Natuurlijk zit het ergens in je achterhoofd, maar ik vrees niet voor een vervroegd vertrek. Ik heb gestudeerd in Nederland; het land met de meeste kennis over belasting ter wereld. Ja, je moet blijven presteren en jezelf ontwikkelen, maar de positie die je hier als Nederlandse belastingadviseur hebt is best gunstig.”
Welke skills heb je nodig om te komen waar je nu bent?
“Het begint met doorzettingsvermogen”, zegt Kerim. “Daarnaast moet je goed kunnen netwerken en babbelen. Verder is het belangrijk om ‘nee’ te durven zeggen en tegelijkertijd een flexibele houding aan te nemen. De projecten waarmee je aan de slag gaat worden namelijk van bovenaf gedelegeerd. Als junior krijg je het meeste werk op je bordje. De targets die je moet halen zijn daar ook op ingesteld. Kijk daar niet gek van op, want als junior is het belangrijk dat je van verschillende lopende projecten iets meekrijgt. Alleen durf je geen ‘nee’ te zeggen, dan draai je met gemak 100 uur per week.”
Wil je op een soortgelijke plek komen als Kerim, dan moet je ook vragen durven te stellen. “In Dubai leerde ik Shudja Faizi kennen die bij Deloitte werkt en ook is afgestudeerd aan Erasmus School of Law. In een gesprek vroeg ik aan hem, als groot voetbalfan die ik ben, of hij van voetbal houdt. Hij beantwoordde mijn vraag door aan te geven dat hij met een clubje collega’s iedere dinsdagavond gaat voetballen. Ik trok wederom de stoute schoenen aan en vroeg of ik een keer mee mocht doen. Vragen kan altijd, toch? Met als gevolg dat ik de dinsdag erop op het veld stond om met de jongens van Deloitte te voetballen. Na die dinsdag volgde er meerdere dinsdagen waarop we samen een balletje gingen trappen. Uiteindelijk kreeg ik een aantal maanden later een telefoontje van een van de senior managers van Deloitte met de vraag of ik voor hen wilde werken. De rest is geschiedenis.”
Als je kijkt naar Dubai en Nederland, welke verschillen zijn er op te merken qua werkcultuur?
“Er zijn verschillen, maar die zitten hier niet zozeer in de werkcultuur”, begint Kerim. “Ik werk voor het internationale bedrijf Deloitte. Hier op kantoor zitten we met een mix van Nederlanders, Britten, Arabieren, Zuid-Koreanen en Canadezen en is er geen typische werkcultuur op te merken.”
De cultuur waarin hij is opgegroeid en de cultuur waarin hij zich nu hoort aan te passen botsen nog weleens. “Wanneer je naar Dubai verhuist, moet je voor je visum een medische test doen. Ook ik moest hieraan geloven. Ik was in de veronderstelling dat deze medische test in een kliniek of ziekenhuis werden afgenomen, dus ik ging in mijn korte traingingsbroek van Feyenoord richting het adres waar ik de test moest ondergaan. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, kwam ik erachter dat deze medische test afgenomen zou worden in een overheidsgebouw. Ik stapte in dit overheidsgebouw naar binnen met mijn korte broek, wat in Dubai absoluut niet de bedoeling was. Hier werd ik dan ook op aangesproken. Het zijn dan ook die dingen waar je echt even aan moet wennen.”
Wat is je ambitie?
“Het zal je misschien verbazen, maar werken voor een groot bedrijf als Deloitte was niet mijn ambitie. Tijdens mijn studie heb ik een eigen belastingadvieskantoor opgericht, maar op meer ervaring op te doen wilde ik toch graag aan de slag voor een grotere speler.” Kerim gaat verder dat hij na het idee om voor een groter bedrijf te werken eigenlijk nog geen verdere duidelijke toekomstplannen op de planning heeft. “Wat mijn ambities zijn voor de toekomst, heb ik eigenlijk nog niet duidelijk voor mezelf. Ik zou je bijvoorbeeld niet kunnen vertellen of ik hier nog over 10 jaar werk. Als ik de wens heb om het zover te schoppen als partner bij Deloitte, dan ga ik mezelf pushen om er te komen. Linksom of rechtsom, ik zal er komen. Het is voor mij dus nog onduidelijk welke richting ik op wil. Waar ik alleen zeker van ben is dat ik het mezelf later kwalijk zal nemen als ik me ooit tekort zou hebben gedaan. Wanneer je grote dromen, grote ambities, hebt, dan zul je moeten groeien. Dit kan binnen hetzelfde bedrijf, maar ook zeker erbuiten. Dubai geeft je veel kansen, dus zie ze te grijpen.”
Heb je nog een laatste tip aan onze studenten?
“Je hoeft op dit moment in je leven nog niet op alle vragen een antwoord te hebben. Twijfels heb je namelijk altijd. Ik geloof er niet in dat mensen altijd weten waar ze naar toe willen bewegen. Niet altijd weten waar je naartoe wilt is helemaal oké. Het is alleen belangrijk dat je met die onwetendheid om leert te gaan. Je moet namelijk niet gaan overdenken, want die twijfels kunnen uitmonden tot grote onzekerheden. Natuurlijk zorgen grote dromen voor grote beslissingen, maar dat moet je niet afschrikken. Ga er gewoon voor en stap uit je comfortzone!”