100 jaar A.A. van Beek Fonds: buitenlandervaring voor eerstegeneratiestudenten

Image of two students sitting near the pond on campus Woudestein
Group of International students orienting

Het A.A. van Beek Fonds bestaat 100 jaar en viert dat met de uitgave van het jubileumboek 'Grenzeloos studeren'. Het A.A. van Beek Fonds heeft gedurende 100 jaar duizenden Rotterdamse studenten de mogelijkheid geboden internationale ervaring op te doen. Het fonds is opgericht door de Rotterdamse familie Van Beek die studenten van de toenmalige Nederlandse Handels-Hoogeschool – de voorloper van Erasmus Universiteit Rotterdam - wilde stimuleren om handelservaring op te doen in het buitenland.  

Wat begon als een initiatief om de idealen van de NHH te ondersteunen en de internationale handelsgeest te bevorderen, heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot het ondersteunen van studenten die een extra zetje nodig hebben om tijdens hun studie internationale ervaring op te doen. Daarbij heeft het fonds gekozen om die studenten te steunen voor wie het niet vanzelfsprekend is om naar het buitenland te gaan. Maurits van Beek, nazaat van de oprichter, heeft op dit moment zitting in de raad van beheer van het fonds: 

Omslag 100 jaar A.A. van Beek fonds - Grenzeloos studeren
Veenman+

'We hebben onze focus verlegd naar eerstegeneratiestudenten voor wie een bijdrage onontbeerlijk is om in het buitenland stage te lopen. Dit zijn jongeren die als eerste in hun familie naar de universiteit gaan en waar de financiële middelen niet toereikend zijn om die extra stap, die wel belangrijk is voor hun carrière, te zetten. Het is voor mij een nieuwe invulling van onze ambitie: die buitenlandse ervaring helpt jou verder en het is goed voor Rotterdam dat er jonge talenten op de arbeidsmarkt komen die zichzelf verrijkt hebben met een ervaring in het buitenland.” 

Het A.A. van Beek Fonds heeft sinds de oprichting duizenden beurzen toegekend en achter al deze aanvragen en toekenningen schuilen inspirerende en persoonlijke verhalen. Het jubileumboek bevat een selectie van bijzondere ervaringen en anekdotes, aangevuld met achtergrondinformatie over de geschiedenis, impact en verbondenheid van het A.A. van Beek Fonds met de Erasmus Universiteit Rotterdam.

''De ervaring die ik mede dankzij het Van Beek Fonds opgedaan heb, zal ik de rest van mijn leven bij me dragen''

Deniz Güngör

Kinderneuroloog (Albert Schweitzer Ziekenhuis)

Zo deed geneeskunde student Deniz Güngör, nu kinderneuroloog in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, in 2004 onderzoek naar vitamine D-deficiëntie onder kinderen in Oezbekistan. “Naast een mooi onderzoeksresultaat, waren mijn drie maanden in Oezbekistan een bizarre ervaring. Zo kort na de onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie was het openbare leven nog zo anders geregeld dan in Nederland: veel armoede en nauwelijks faciliteiten (..) Mijn grootste les is misschien nog wel geduld hebben. Soms verloren we bijna de moed dat het goed zou komen. De ervaring die ik mede dankzij het Van Beek Fonds opgedaan heb, zal ik de rest van mijn leven bij me dragen.’’ 

Tomeloze ambitie

Oud-topman van AEGON, Kees Storm, liep in de jaren 60 stage in de Verenigde Staten: "Dat jongeren, zoals ik in die tijd, die echt geen geld op zak hebben om zo’n ervaring te bekostigen, de kans krijgen hun toekomst een richting te geven. Voor mij is er een liniaalrechte lijn van het fonds naar mijn carrière. Dat gun ik elke ambitieuze student die niet de mogelijkheden heeft om het zelf voor elkaar te krijgen. Zij hebben een zetje nodig om al die tomeloze ambitie waar te kunnen maken en dat is precies wat het Van Beek Fonds doet. In mijn tijd en nu nog. Hoe mooi is dat?!” 

Het eerste exemplaar van het boek wordt op 3 juli, tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Erasmus Universiteit overhandigd aan Annelien Bredenoord.  

Studenten wandelen op campus

Gift voor de toekomst

Tijdens dezelfde bijeenkomst wordt ook bekendgemaakt dat het A.A. van Beek Fonds heeft besloten om zijn 100-jarig bestaan groots te vieren door een gift van 100.000 euro te schenken aan UNIC, het samenwerkingsverband tussen postindustriële universiteiten waar de Erasmus Universiteit deel van uitmaakt. De gezamenlijke doelstelling van de EUR en het A.A. van Beek Fonds is om, naast de reguliere aanvragen bij het fonds, nog eens 100 extra studenten de mogelijkheid te bieden om naar het buitenland te gaan voor in het kader van UNIC. 

Het A.A. van Beek Fonds en de Erasmus Universiteit Rotterdam kijken vol enthousiasme uit naar de komende jaren, waarin ze gezamenlijk streven naar het versterken van internationale ervaringen en het bevorderen van grenzeloos studeren voor studenten. 

Het A.A. van Beek Fonds is een fonds op naam van het Erasmus Trustfonds.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Erasmus Trustfonds Rosanne Kars r.kars@trustfonds.nl of bel 06 15 25 07 02 

Vergelijk @count opleiding

  • @title

    • Tijdsduur: @duration
Vergelijk opleidingen