Waar gaat deze studie over?
Wil je leren hoe je bij het identificeren, analyseren en aanpakken van actuele en dagelijkse opvoedvraagstukken rekening houdt met de grote diversiteit in de omgeving waarin kinderen en jongeren omgroeien? Kies dan voor de masterspecialisatie Pedagogische Wetenschappen: Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving.
De masterspecialisatie Pedagogische Wetenschappen: Opvoedvraagstukken in een diverse samenleving richt zich op actuele en dagelijkse pedagogische vraagstukken over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren, zowel binnen gezinnen als andere relevante contexten, zoals kinderopvang, leefomgeving (de buurt), leeftijdgenoten en sociale media. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan diversiteit en de grootstedelijke context. Hoe stem je bijvoorbeeld advies aan ouders af op hun behoefte en specifieke gezinssituatie?
Past deze studie bij jou?
In de masterspecialisatie Pedagogische Wetenschappen: Opvoedvraagstukken binnen een diverse samenleving bestudeer je actuele en dagelijkse vraagstukken over de ontwikkeling en opvoeding van kinderen en jongeren, en leer je om op een wetenschappelijke manier tot advies te komen voor verschillende doelgroepen (ouders en andere opvoeders, jongeren zelf, pedagogische professionals en beleidsmakers).
Je ontwikkelt competenties die nodig zijn voor het werken met diverse gezinsvormen, sociale en culturele achtergronden, en andere vormen van diversiteit (bijvoorbeeld sociaal-economische klasse) die relevant zijn in de grootstedelijke context en ook daarbuiten.
Opbouw programma
In drie thematische blokken gaan we aan de slag met thema’s zoals opgroeien binnen het gezin, leeftijdgenoten en sociale media, en de grootstedelijke context. In de inhoudelijke vakken richten we ons op theoretische en empirische kennis en vaardigheden.
In deze blokken werken we aan concrete toepassing van de wetenschappelijk inhoudelijke kennis in advisering aan ouders, jongeren en jeugdhulpverleners en beleidsmakers. Hierbij wordt ook specifiek aandacht besteed aan jouw ontwikkeling tot pedagogische professional en aan de hiervoor vereiste reflectie op je eigen rol en functioneren. In alle onderdelen wordt expliciet aandacht besteed aan diversiteit. Tijdens het vierde blok leer je de statistische vaardigheden om relevante opvoedvraagstukken op een empirische en kwantitatieve manier te analyseren en beantwoorden te kunnen beantwoorden.
In de tweede helft van het studiejaar loop je stage (praktijk of onderzoek) en schrijf je je masterthesis. In alle studieonderdelen is er veel vrijheid voor het volgen en vormgeven van je eigen interesses.