Meer dan 50 onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam zijn afgelopen week in Rotterdamse wijkhubs in gesprek gegaan met inwoners van de stad. Van Hoek van Holland via Delfshaven tot IJsselmonde, en van het taboe op menstruatie tot biodiversiteit in de stad of muziek als medicijn: het was een veelzijdig programma en een geslaagde week. Het Leven Lang Leren Festival is een cadeau aan de stad Rotterdam in het kader van ons 22ste lustrum en werd afgesloten met een dag waarop iedereen welkom was op onze eigen campus Woudestein.
Honderden Rotterdammers kwamen op de stadsgesprekken in de wijken af. Door het kleinschalige karakter van de sessies, vaak met maximaal 20-30 deelnemers, was er veel ruimte voor inwoners om vragen te stellen of hun mening te geven. Juist dit aspect werd ontzettend gewaardeerd door zowel de Rotterdammers als de onderzoekers. Een bezoeker van sessie Gentrificatie in Katendrecht gaf aan: "Het was een heel leuke intieme sessie met medebewoners! Veel geleerd over de historie van de wijk, hoe deze veranderd is en de verschillende perspectieven op wat gentrificatie is. Vincent Baptist (de spreker, red.) leidde de sessie goed en gaf interessante aanvullende informatie."
Met medebewoners praten over feiten
"Zinnig om met elkaar weer eens over feiten te praten en niet, of minder, over onderbuikgevoelens", gaf een bezoeker van een sessie over arbeidsmigranten in de wijk Carnisse aan: "Het zou goed zijn om dit soort momenten structureel te organiseren om Rotterdammers over problemen in hun wijk bij te spijkeren, in gesprek te komen met andere mensen (uit de bubbel) en los te komen van de steeds meer polariserende meningenmachine op tv en op sociale media."
Veel één-op-één gesprekken
Onderzoeker Daphne Voormolen organiseerde een sessie over geluk ‘Rotterdam, Make it Happy’ in de mobiele wijkhub voor het Centraal Station: "Het was volgens mij een geslaagde sessie. In totaal hebben er negentien mensen meegedaan aan mijn vragenlijst en hebben we ongeveer twaalf mensen ook echt face-to-face gesproken over geluk. Die gesprekken waren erg leuk en de reacties waren ook louter positief."
Open campusdag op Woudestein
Op zaterdag was iedereen die meer wil weten over wetenschappelijk onderzoek welkom op onze campus Woudestein. Zo’n 150 bezoekers kwamen af op sessies over bijvoorbeeld het negatieve effect van hittegolven in de stad of hoe je optimaal cognitief kunt functioneren als vijftigplusser. In het Erasmus Sports Building kon jong en oud terecht om te trainen op de Feyenoord-manier. De trainingen zijn speciaal door Feyenoord en onderzoekers van Erasmus Universiteit ontwikkeld voor een driejarig onderzoek. Ook kon je er leren hoe je een robotbal moet programmeren en zo een historisch doelpunt van Feyenoord kunt naspelen.
Terugblik in foto's
- Gerelateerde content