Het Wetenschapscafé is een maandelijkse, informele bijeenkomst van mensen die zijn geïnteresseerd in wetenschap. Elke maand staat een wetenschapper centraal die gepassioneerd en op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Onder het genot van een drankje wordt geluisterd, gepraat en gediscussieerd.
- Datum
- maandag 27 mei 2024, 19:30 - 21:00
- Type
- Lezing
- Gesproken taal
- Nederlands
- Locatie
Bar Blink, Wijnhaven 59, 3011 WJ Rotterdam
Popmuziek is overal. Europapa in de huiskamers tijdens het Songfestival. De buurman die Slayer te hard uit zijn speakers laat knallen. AI gegeneerde muziek in de lift. Maar wat is de rol en kracht van popmuziek in onze samenleving?
Enerzijds wordt vaak gesteld dat muziek een afspiegeling is van de maatschappij. Punk reflecteert de crisis van eind jaren zeventig in Engeland. Cumbia Villera is het geluid van de achterstandswijken in Argentinië. Maar welke en wiens tijdgeest vertegenwoordigt muziek nu?
Anderzijds – en de focus van deze lezing – heeft muziek impact op de samenleving. Zo kan muziek mensen bij elkaar brengen, zoals bijvoorbeeld op festivals, welke doorgaans gescheiden levens leiden. Muziek kan echter ook gebruikt worden om sociale scheidslijnen te markeren tussen 'ons' en 'hen'. "Slayer? Dat is muziek voor langharig, werkschuw tuig." Ten slotte kan muziek de mogelijkheid bieden om iets van betovering terug te vinden in deze onttoverde samenleving welke in toenemende mate bepaald wordt door algoritmen. Zo kan een live concert een welhaast spirituele ervaring zijn welke formatief kan zijn voor iemands leven.
Pauwke Berkers is hoogleraar Sociologie van de Popmuziek, specifiek in relatie tot inclusie, welzijn en veerkracht. Hij houdt zich enerzijds bezig met de maatschappelijke rol van popmuziek. Wat betekent muziek voor mensen? Kan popmuziek mensen bij elkaar brengen of juist niet? Anderzijds doet hij onderzoek naar de popsector en de uitdagingen waarvoor deze sector staat.