De afgelopen jaren hebben het ministerie van VWS en de HLA-partijen in het programma Uitkomstgerichte Zorg samengewerkt om voor een groot aantal aandoeningen afspraken te maken over uitkomstinformatie die landelijk beschikbaar zou moeten komen. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als stip op de horizon dat uitkomstinformatie in 2025 beschikbaar zal zijn voor 50% van de ziektelast in de medisch-specialistische zorg en gebruikt kan worden voor keuze-informatie voor patiënten, kwaliteitsverbetering en bekostiging.
- Datum
- donderdag 11 apr 2024, 12:00 - 17:30
- Type
- Symposium
- Kamer
- Paviljoen, Erasmus Universiteit Rotterdam
Maar hoe ziet dat er concreet uit? Hoe kan het meten van uitkomsten effectief worden gebruikt als vehikel voor leren en verbeteren, bijvoorbeeld via benchmarking en alternatieve bekostigingsmodellen? Wat vertelt de wetenschap ons daarover en waar lopen gebruikers van uitkomstinformatie in de praktijk tegenaan?
In deze bijeenkomst georganiseerd door het Erasmus Initiative “Smarter Choices for Better Health” op donderdag 11 april 2024 gaan we in op de (on)mogelijkheden over het gebruik van uitkomstinformatie, en leggen we de spanning bloot tussen de geformuleerde ambities en de weerbarstige praktijk met praktische en methodologische uitdagingen. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen met belangstelling voor de implementatie van uitkomstgerichte zorg – waaronder clinici, onderzoekers en beleidsmedewerkers – en heeft als doel om een platform te bieden voor een multidisciplinaire dialoog over de implementatie en mogelijke impact van uitkomstgerichte zorg in Nederland.
11:30 - 12:00 Inloop
12:00 - 12:05 Welkomstwoord
12:05 - 12:45 Keynote door Floortje Scheepers (voorzitter Kwaliteitsraad Zorginstituut en hoogleraar UMC Utrecht)
12:45 - 13:30 Pauze met lunch
13:30 - 14:45 Parallelsessies
De (on)mogelijkheden van gebruik van uitkomstinformatie voor….
- … Samen Beslissen en Kwaliteitsverbetering - Hester Lingsma (professor, Erasmus MC), Bob Roozenbeek (Neuroloog, Erasmus MC), en Martijn Oude Voshaar (assistant professor, Erasmus MC)
- … Alternatieve Bekostiging - Anouk Baars (strategisch adviseur, Zilveren Kruis), Tadjo Gigengack (PhD-student, Erasmus Universiteit) en Frank Eijkenaar (associate professor, Erasmus Universiteit)
14:45 - 15:15 Pauze met koffie
15:15 - 16:00 Keynote door Willem Jan Bos (voorzitter Linnean initiatief, internist-nefroloog en hoogleraar uitkomsten van zorg)
16:00 - 17:30 Borrel